Subota, 18 Maja, 2024

Njemačka ograničava život necijepljenima, pročitajte detalje

Njemačka će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od COVID-19 te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti.

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali u četvrtak dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku, a u nekim dijelovima bolnice učinila preopterećenima.

U dijelovima zemlje u kojima će stopa hospitalizacija prijeći određeni prag, pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su se ili cijepili ili oporavili, pokazuje dokument.

Saska, regija koja je najjače pogođena četvrtim valom, već razmatra djelomični ‘lockdown‘, uključujući zatvaranje kazališta, koncerata i odgodu nogometnih utakmica, javio je list Bild.

Ta istočna njemačka savezna država ima najmanju procijepljenost, a najvišu stopu zaraze.

Dnevni broj novozaraženih je u Saskoj, uporištu krajnje desne Alternative za Njemačku koja okuplja protivnike cijepljenja i ‘lockdowna’, narastao 14 puta, prenosi Reuters.

Čelnik te savezne države Michael Kretschmer objavio je parlamentu da će tamošnja vladajuća koalicija snažno odgovoriti na rast broja zaraženih. 

a najava dolazi u istom tjednu kad je Austrija uvela opću karantenu za necijepljene. Kretschmer je kazao kako ne vjeruje da je dovoljno samo ciljati na necijepljene. 

Aktualni val zaraze u Njemačkoj dolazi u nezgodno političko vrijeme, kad kancelarka Angela Merkel djeluje kao vršitelj dužnosti dok tri stranke pregovaraju o formiranju nove vlasti nakon izbora u rujnu. 

Njemački savjetodavni odbor za cijepljenje odvojeno je preporučio ‘booster’ doze za sve starije od 18 godina.

RADIOSARAJEVO

VIJESTI

Najnovije vijesti