Petak, 14 Juna, 2024

Obavezno podnošenje Zahtjeva za zamjenu obrasca starog oružnog lista

pistolj

Iz PS Srebrenik, imaoce oružja podsjećaju na obavezu podnošenja Zahtjeva za zamjenu obrasca starog oružnog lista :

Podsjećamo nosioce vatrenog oružja da su, u skladu sa članom 59 Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije TK-a (Službene novine TK, broj: 11/08, 14/09, 4/10, 11/11 i 17/13) najkasnije do 31.12.2015.godine, obavezni podnijeti Zahtjev za zamjenu obrasca starog oružnog lista.

Uz zahtjev za zamjenu oružnog lista nadležnoj policijskoj upravi potrebno je priložiti dokaz da je oružje ispravno, da ispunjava uslov u pogledu zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja, a za lovačko i streljačko oružje i dokaz da je član lovačke i streljačke organizacije.

Ukoliko imalac oružja u propisanom roku ne podnese zahtjev za zamjenu oružnog lista ili ne ispuni navedene uslove, dužan je oružje, municiju i oružni list predati nadležnoj policijskoj upravi, koja je obavezna donijeti rješenje o oduzimanju oružja.

Navedenoj obavezi zamjene oružnog lista ne podliježu vlasnici oružnog lista izdatog u skladu sa Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, odnosno vlasnici oružnog lista izdatog u 2009. godini i poslije,” – podsjeća PS Srebrenik.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI