Utorak, 23 Jula, 2024

Određen pritvor za šest osoba

sudska-policija-tuzilastvo-tk

Općinski sud Tuzla je prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru pritvora za Damira Džambića (39), Maria Jurića (22), Rudolfa Pejića (59), Nijaza Imširovića (47), Eldina Saburovića (32) i Amira Balukovića (46), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili veći broj krivičnih djela u vezi sa krađom i prodajom uglja i kvarcnog pijeska, sječom šume ili odavanjem službene tajne.

Džambić i Jurić su osumnjičeni da su kao saučesnici počinili krivično djelo teška krađa.  Odnosno da su u periodu od septembra do novembra 2016. godine na području Tuzle,  na ležištima kvarcnog pijeska i uglja  o kojima brigu vode i upravljaju   Rudnici uglja  Kreka Tuzla, bez zaključenog ugovora o koncesiji za eksploataciju sa nadležnim kantonalnim ministarstvom,  koristeći različitu mehanizaciju i kamione, iskopavali, odvozili i prodavali veću količinu kvarcnog pijeska i uglja različitim osobama. Na taj način su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili budžet Federacije BiH, Tuzlanskog kantona i Rudnika Kreka u većem iznosu.

Pejić, Imširović i Jurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo šumska krađa u sticaju sa krivičnim djelom udruživanje radi činjenja krivičnih djela. Odnosno da su u istom periodu na većem broju lokacija u okolini Tuzle,  na gazdinstvima kojima upravlja JP Šume TK i u privatnim šumama, koristeći različite alate i mehanizaciju i angažujući i druge ljude da rade za njim, posjekli, odvezli i prodali veću količinu drvenih trupaca i sebi pribavili  protivpravnu imovinsku korist a oštetili JP Šume TK i druge vlasnike u većem iznosu.

Saburović je osumnjičen da je počinio krivično djelo prikrivanje, odnosno  da je u istom periodu u Lukavcu kupovao drvene trupce od Imširovića, odvozio ih  u krug porodične pilane, obrađivao ih, te Imširoviću za trupce plaćao preko računa trećih lica koje su po njegovom nagovoru otvarali u komercijalnim bankama.

Baluković je osumnjičen za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno da je  u novembru 2016. godine kao pripadnik MUP-a TK,  Saburoviću otkrio povjerljive informacije o istrazi koju su vodili pripadnici policije i Tužilaštvo,  i učinio mu dostupnim podatke o materijalno-tehničkim sredstvima MUP-a TK. Dakle, drugim licima saopćio  i učinio dostupnim podatke koji su službena tajna.

Podsjećamo, pripadnici MUP-a TK su 10. novembra 2016. godine,  po naredbama nadležnih općinskih sudova i nalogu Tužilaštva,  izvršili pretrese na devet lokacija na području Tuzle, Lukavca i Živinica, kada su osumnjičeni i lišeni slobode, te su privremeno oduzeli  nekoliko radnih mašina, teretnih motornih vozila, traktora, motornih pila, te manju količinu oružja i municije.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni su predati u nadležnost Tužilaštva, donesena je naredba o provođenju istrage,  te su i ispitani.

Istraga je u toku.

VIJESTI

Najnovije vijesti