Četvrtak, 23 Maja, 2024

Odrzan sastanak sa predstavnicima parohije Špionicko – Jasenicke

POP -  TURCI - 2016 004

U Srijedu, 16. marta, 2016. g. u kabinetu Općinskog načelnika Omerović Nihada održan je sastanak sa predstavnicima Parohije Špioničko – Jaseničke; jerejom Radovanović Spasojem i Bogdanović Maksom.
 
Sastanku su prisustvovali i; Glavni imama Medžlisa IZ Srebrenik, hadži – Refik ef. Hodžić, direktor OŠ Špionica, Hašim Vikalo, presjednik školskog Odbora OŠ Špionica, Marko Kraljević, predsjednica MZ Špionica, gospođa Fehima Cviko, komandir PS Srebrenik, Muriz Koprić i njegov zamjenik Sabin Jusufović.
Sastanak je iniciran od strane Općinskog načelnika, gospodina Omerovića, koji je krajem protekle sedmice posjetio parohijiski dom u Špionici gdje se susreo sa pravoslavnim sveštenikom, predsjednikom crkvenog odbora i grupom mještana koji su ga upoznali sa stanjem u parohiji, kao i skorašnjim verbalnim provokacijama i nasrtajima na svog sveštenika i njegovu porodicu. Sveštenik Radovanović je govorio i o slučaju od 08. januara, 2016. g. kada je grudvama snijega gađan zvonik i crkva, a potom i crkvena kuća, što je prijavljeno policiji. Na ovom sastanku se govorilo o problemima vezanim za funkcionisanje i rad ove parohije, kao i o verbalnim napadima i na ranije sveštenike SPC, od strane manje grupe neodgovornih mlađih osoba koji koristi obližnji školski poligon i tamo igraju fudbal, naročito u popodnevnim i večernjim satima.
 
Općinski načelnik Nihad Omerović istakao je sljedeće;
 
Ometanje svakodnevnog života i mira verbalnim ili fizičkim nasrtajima na sveštena lica i njihove porodice, nije karakteristika Srebrenika.
Srebrenik i ovaj pitomi kraj sa svojim vrijednim i čestitim ljudima vijekovima baštine međusobno poštovanje, razumijevanje i toleranciju, kao i izuzetno dobre komšijiske odnose.
Dokaz tome je i činjenica da su i u svim proteklim teškim i ratnim vremenima, naši domaćini umjeli sačuvati ljudskost i toleranciju, međusobno se pomažući i živeći čista obraza i čiste duše.
Ovdje nije bilo logora, stratišta, međusobnog ubijanja ili protjerivanja, paljenja i rušenja bogomolja, a sve crkve su ostale čitave i nisu oskrnavljene. Naši ljudi su pitomi, čestiti i pošteni, cijene svoje ali i poštuju tuđe i drugačije.
Po tome se naš Srebrenik i ovaj kraj uvijek razlikovao od svih onih krajeva i mjesta u Bosni i Hercegovini, gdje su takva nedjela činjena, bogomolje paljene i rušene, komšije protjerivane i ubijane.
Od pamtivijeka je naš Srebrenik bio primjer kako treba živjeti i u svakodnevnom životu vjeru svoju vjerovati.
 
Godine 2014 pred velikim brojem pravoslavnih vjernika, prijatelja i komšija, uz prisustvo tada novimenovanog Episkopa Eparhije Zvorničko – Tuzlanske, gospodina Hrizostoma, svečano je obilježeno 100 godina od završetka i osveštenja Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Špionici, na čast i ponos svih nas koji živimo u ovome kraju.
Iste godine je obilježeno i 150 godina Župe Srca Isusova u Špionici, bogatim vjerskim i kulturno zabavnim programom kojim su naši susjedi katolici zajedno sa svojim komšijama i prijateljima obilježili ovu značajnu godišnjicu.
 
To su bili i naši praznici i slavlja, jer smo se tada mogli jedni drugima pogledati u oči, čestitati i reći da smo dobri ljudi, dobre komšije i susjedi i dobri vjernici.
 
Na kraju sastanak, svi prisutni su osudili navedena dešavanja, dogovorivši konkretne aktivnosti i korake u pravcu hitnog rješavanja ove problematike, uputivši otvorenu i jasnu poruku pravoslavnom svešteniku i našim komšijama pravoslavne vjeroispovijesti da je ovo naša zajednička domovina, a naš Srebrenik, mjesto stoljetnog življenja i zajedništva, gdje svi trebaju i moraju da žive u miru, toleranciji, razumijevanju i međusobnom poštovanju i uvažavanju.
 
PRESS SLUŽBA
OPĆINA SREBRENIK

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI