Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKOdržana nastavak 5. sjednice Gradskog vijeća Srebrenik

Održana nastavak 5. sjednice Gradskog vijeća Srebrenik

20200613094238 IMG 8122

Danas je u Srebreniku održan nastavak 5. sjednice Gradskog vijeće na čijem je dnevnom redu razmatrano preostalih osam tačaka.

Najznačajnie tačke odnosile su se na nacrte Odluka o umanjenju plaćanja takse za istaknutu firnu i umanjenju plaćanja naknade na ime korištenja javne površine na području grada Srebrenika u visini od 50 % od ukupno utvrđenog iznosa ove naknade za 2020. godinu. Nacrti ovih odluka usmjereni su u ciljmu pomoći privrednim subjektima sa područja Srebrenika koji u toku proglašenog stanja prirodne nepogode pandemije koronavirusa nisu bili u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. U raspravi o ponuđenim nacrtima odluka dati su i prijedlozi da pomenuti iznosi oslobađanja budu stoprocentni, da se prošire i na one koji su radili, ali čiji je promet bio umanjen za više od 20%, kao i se period oslobađanja produži do kraja godine. Nakon opširne rasprave, ove odluke u formi nacrta, uz pomenute vijećničke prijedloge su i usvojeni.

Bez rasprave je usvojen prijedlog Odluke o izmjeni odluke o proširenom krugu korisnika prava na zdravstveno osiguranje, prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama odluke o sigurnosti saobraćaja na cestama grada Srebrenika, vezan za inicijativu predstavnika autoškola za dodjelu na privremeno korištenje lokalcije bivše autobuske stanice za obuku vozača A kategorije, nije usvojen.

20200613094034 IMG 8117

Prema očekivanom, opširna rasprava vođena je o ponuđenoj informaciji o aktuelnoj problematici u javnom preduzeću 9. septembar d.d. Srebrenik. Nakon višesatnog izlaganja menadžmenta,sindikalne organizacije i bivšeg štrajkačkog odbora, te gradonačelnika i gradskih vijećnika, usvojeni su i konkretni zaključci u cilju rješavanja problema u ovom preduzeću, a to su : od menadžmenta firme zahtijeva se da do predstojeće sjednice u julu sačine informaciju o sistematizaciji svih radnih mjesta i stvarnim potrebama u tom pogledu, da se napravi sporazum sa radnicima koji su po različitim osnovama tužili firmu o dinamici isplati sredstava po osnovu presuđenih tužbi, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje i izbjegle blokade računa preduzeća naloženo je da se razmotri opcija kredutnog zaduženja. Usvojen je i zaključak da Gradska uprava u svom djelovanju u narednom periodu stavi u prioritet realizaciju sredstava iz budžeta prema preduzeću, te da menadžment firme hitno realizuje zaključke donesene na sjednici vijeća iiz decembra 2019. Od nadzornog odbora ovog preduzeća zahtijeva se da prisustvuje na svim narednim sjednicama vijeća kada se bude razmatrala problematika i izvještaji o radu JKP 9. septembar. Gradsko vijeće dalo je i prijedlog da se u predstojećem rebalansu budžeta sredstva predviđena za preduzeća vrate na isnos od 300 000 KM.

Na današnjoj sjednici bez rasprave je usvojena i informacija upravnog odbora JU Centar za socijalni rad o poteškoćama finansiranja od strane osnivača ove ustanove, uz zaključak da se ovoj, kao i svim ostalim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Srebrenik, u okviru predstojećeg rebalansa gradskog budžeta za 2020. godinu vrate iznosi budžetskih sredstava iz 2019. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari