Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Počela eksterna matura u osnovnim školama TK

Učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu danas polažu eksternu maturu. Radi se o provjeri znanja učenika završnih razreda. Prethodno je krajem marta održana i probna matura.

ucenici, srednja

Bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, engleski, odnosno njemački jezik, matematika, fizika, informatika, biologija, hemija, geografija, građansko obrazovanje, muzička kultura, likovna kultura, tehnička kultura i tjelesni i zdravstveni odgoj, oblasti su koje su zastupljene na testu. Za svaku oblast izdvojeno je po pet pitanja. Eksterna matura u funkciji je pripreme za srednju školu, tačnije profesionalne orjentacije, ističu u Pedagoškom zavodu TK.

Danas je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović učenicima Osnovne škole ”Mejdan” prije početka provedbe eksterne mature poželio sreću u realizaciji ove mature, ali i daljem životu, odnosno obrazovanju.

Pristupanje Eksternoj maturi za sve učenike završnih razreda 88 osnovnih škola TK je obavezno. Rezultati testiranja trebali bi biti poznati do večernjih sati.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti