Subota, 23 Septembra, 2023

Počeo upis u srednje škole

srednjaskola-ucenici-potpis

Foto: arhiva

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole na području TK  objavljen je danas u dnevnim novinama „ Oslobođenje“, zvaničnoj internet stranici Ministarstva obrazovanja TK kao i internet stranicama škola. Samim time od jutros je počeo i prijem potrebne dokumentacije,  koji će u prvom upisnom roku trajati do 13. juna. Mješovita srednja škola Srebrenik će i sutra (subota ) primati dokumentaciju od 09 – 12 sati, a u ponedjeljak od 08 – 14 sati.

-“Naredni upisni rok, planiran ovim konkursom je 17. juni te će za gimnaziju  trajati do 20. juna, za tehničke škole do 22. juna, a za stručne škole do 24. juna”, kaže Safet Omerović, direktor MSŠ Srebrenik.

Safet

Foto: arhiva

Prema njegovim riječima, interesovanje učenika i njihovih roditelja je šaroliko, ali upis zavisi od bodovnih kriterija i dosadašnjeg uspjeha, odnosno uspjeha u relevantnim predmetima za pojedina zanimanja.

„ Ono što je važno da roditelji i učenici znaju je da je za upis potrebno dostaviti popunjen upisni obrazac, koji mogu preuzeti u školi, svjedočanstvo o završenom devetom razredu osnovne škole, uvjerenje o praćenoj profesionalnoj orjentaciji za učenika, uvjerenje o uspjehu u 6., 7. i 8. razredu, zatim dokumentaciju vezanu za takmičenja i to ostvarene rezultate iz relevantnih predmeta, koji se vrednuju za školu koju odaberu učenik odnosno njegov roditelj“, navodi direktor Safet Omerović.

Za djecu pripadnike boračke populacije važno je da dostave dokaz da su pripadnici ove populacije, kako bi imali određeni prioritet pri prijemu u prvi razred u rangu jednakih. Za sve učenike važno je da prilikom predaje dokumentacije dostave i rodni list, kao i uvjerenje o postignutom rezultatu na eksternoj maturi.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI