Utorak, 23 Jula, 2024

Područna škola u MZ Lisovići uskoro bi mogla dobiti novo grijanje

lisovici-skola

Područna škola u MZ Lisovići, jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova na području općine Srebrenik, nalazi se u jako teškom stanju (problem sa mokrim čvorom, grijanje, stari inventar, oštećenja eksterijera i interijera).

Zahvaljujući inicijativi mladih ljudi iz Lisovića okupljenim u udruženju mladih “Ljiljan”, uskoro bi mogao biti riješen jedan od najvećih problema u ovoj područnoj školi, a to je grijanje. O.š. Podorašje, udruženje “Ljiljan”  i MZ Lisovići kao partneri,  aplicirali su na poziv za projekte Mreže aktivnih zajednica, na šta imaju pravo kao članica Grupe za razvoj Tinja-Lisovići. Pošto je škola u Lisovićima u najlošijem stanju, zbog činjenice da se djeca griju na staru i malu peć,gdje postoji opasnost ozljeđivanja učenika,  projekat se odnosi na izgradnju grijanja na pelet; gdje će se zagrijavati škola i prostorije centra za mlade, koje su spojene sa školom.

Vrijednost projekta je 10 250 KM, Fondacija tuzlanske zajednice je odobrila maksimalnih  5000 KM, a ta sredstva biće dostupna kada se skupi i drugi dio sredstava. Partneri u ovom projektu u narednom periodu će pokušati animirati Općinu, privrednike i građane u cilju što bržeg prikupljanja preostalih finansijskih sredstava kako bi projekat grijanja mogao biti završen što prije, i kako bi djeca i učitelji u nadolazećim hladnim zimskim danima imali znatno bolje uslove za rad i učenje.

Zainteresirani za pomoć ovom projektu mogu pratiti i website umljiljan.org gdje ce biti sve informacije i pozivi za potencijalne donatore, kao i na fb stranici udruženja mladih “Ljiljan” Lisovići.

lisov

Udruženje mladih „Ljiljan” Lisovići su jedno od najaktivnijih udruženja mladih na području općine Srebrenik i pravi su primjer da uz timski rad i dobre ideje može doći do promjena, da i male promjene mogu dovesti do velikog napretka u malim sredinama.

Udruženje je tokom 2016. godine realiziralo  nekoliko projekata podržanih od strane Fondacije tuzlanske zajednice i Omladinske banke Srebrenik. Jedan od projekata koji je u toku realizacije je i kurs njemačkog jezika za početnike, prvi edukativni kurs koji se održava na prostoru MZ Lisovići uopšte. Na ideju su došli prvenstveno zbog razloga što postoji veći broj ljudi, koji zbog lošeg imovinskog stanja ili daljine ne mogu pohađati kurseve i edukacije u Tuzli ili Srebreniku. Planirano je da kurs traje godinu dana do nivoa B1, a ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih kurs bi nastavili sa realizacijom i za nivoe B1 I B2.

liso

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI