Petak, 14 Juna, 2024

Pomoć Vijeća ministara BiH poljoprivrednicima: Bescarinski uvoz mineralnih gnojiva

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva, kao potporu poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom se privremeno do iskorištavanja količina propisanih ovom odlukom, a najkasnije do 31. 12. 2023. godine, omogućava bescarinski uvoz ukupno 370.000 tona mineralnih gnojiva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka. Istovremeno se ovom odlukom utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Kako je saopćeno iz VMBiH, prema ovoj odluci osnovni kriterij zа bescarinski uvoz mineralnih gnojiva je da se radi o uvozu zа potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriju Bosne i Hercegovine kao krajnjih korisnika.

Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih gnojiva za poljoprivrednike, što će omogućiti provođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobru kvalitetu prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Vijeće ministara BiH omogućilo bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog gnojiva.

VIJESTI

Najnovije vijesti