Subota, 25 Maja, 2024

Potpisan sporazum o realizaciji projekta podrške marginaliziranim grupama žena u Srebreniku

Gradonačelnik Srebrenika dr. Nihad Omerović je danas na online konferenciji sa direktoricom Misije USAID-a za BiH Nancy J. Eslick, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, potpisao sporazum o realizaciji projekta podrške marginaliziranim grupama žena.

Za navedenu populaciju biće obezbijeđen fond u ukupnom iznosu od 50.000 KM. Ova aktivnost trebala bibiti samo jedna u nizu kada je u pitanju ekonomski oporavak i povećanje broja zaposlenih osoba na našem području nakon pandemije korona virusa koja nas je pogodila u proteklom periodu. Panedmija virusa COVID-19 uzrokovala je velike probleme privredi u BiH, a jedan od načina pomoći oporavku privrede je poticanje razvoja novih biznisa.

USAID/PPMG nakon uspješno provedenog prvog i drugog ciklusa podrške marginaliziranim grupama žena u pokretanju biznisa koji su rezultirali sa preko 130 registriranih biznisa žena u 18 lokalnih zajednica u BiH, nastavlja s trećim ciklusom ove komponente za koju je kao partner na projektu odabran i Grad Srebrenik.

Program podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa koji je raspisala Američka agencija za međunarodni razvoj, podržava jedinice lokalne samouprave u iskazivanju interesa za učešće u programu razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava, žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizirane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

USAID/PPMG i jedinice lokalne samouprave udruženim sredstvima će formirati Preduzetnički fond za žene te pripremiti zajednički okvirni koncept koji će se koristiti kao model podrške.

U svakoj od jedinica lokalne samouprave USAID/PPMG će održati radionice o pisanju poslovnih planova, načinu popunjavanja prijave i instrukcijama za ciljnu skupinu.

Jedinice lokalne samouprave će osigurati da ugledni predstavnici lokalnog poslovnog sektora budu uključeni u proces odabira biznisa koji se prijave po javnom pozivu JLS-e, kao i da budu spremne pružiti savjetodavnu podršku ženama tokom procesa podrške.

Grad Srebrenik je odabran kao jedna od 9 lokalnih jedinica samouprave u BiH za provođenje ovog projekta. Učešće od 25.000 KM iz budžeta Grada, te 25.000 KM koji obezbjeđuje USAID, činit će Poduzetnički fond za projekte biznisa marginaliziranih žena na području Grada Srebrenika. Nakon potpisivanja ugovora Grad Srebrenik će uz podršku USAID/PPMG-a raspisati javne pozive na koje se mogu prijaviti žene zainteresirane za pokretanje i razvoj svojih biznisa.

Video konferencija potpisivanja ugovora izmedju Grada Srebrenika i USAID-a

USAID – Za podrsku marginaliziranim grupama Srebrenik dobija 50 hiljada KM.U okviru USAID-ovog programa podrske marginaliziranim grupama u BiH,koji se realizuje u devet lokalnih zajednica na podrucju cijele BiH, za pomoc marginaliziranim grupama zena izdvojena ce biti sredstva u iznosu od 420 hiljada KM. Uz Gracanicu jedina lokalna zajednica sa podrucja TK ukljucena u ovaj projekat je i Grad Srebrenik. Podrska fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeca kao i seoskih domacinstava zena zrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih zena. Tim povodom uprilicena je video konferencija potpisivanja ugovora za realizaciju ovog projekta, a Srebreniku bi trebala pripasti sredstva u iznosu od 50 hiljada KM.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Dienstag, 28. April 2020

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI