Subota, 18 Maja, 2024

Predložen pritvor za Mirsada Husovića i ostale članove organizirane grupe

tuzilastvo_tk_1_

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla  stavilo prijedlog za određivanje pritvora za  Mirsada Husovića (35), Jasmina Tanovića (29), Harisa Mehanovića (49), Almira Kadića (38), Enesa Aljića (31), svi nastanjeni u Tuzli, te Emina Isakovića (49) iz Bosanskog Novog  i Elvisa Habibovića (32), nastanjenog u Kladnju, zbog postojanja osnovane sumnje da su u grupi koju je organizirao Husović počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Istraga u ovom predmetu se vodi protiv još dvije osobe koje su trenutno nedostupne organima krivičnog gonjenja, te protiv E.H iz Tuzle za kojeg će  nadležnom sudu biti stavljen prijedlog za određivanje određenih mjera zabrane. Postoji osnovana sumnja da je Husović u periodu od decembra 2014. do juna 2016. godine organizirao  grupu, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te za njih nabavljao  opojne droge marihuana (cannabis sativa) i amfetamin (speed), koju su nakon toga članovi grupe prodavali većem broju lica na području Tuzle, te  drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu i šire. Husović je osumnjičen da je organizirao ovu grupu,  dok su ostali članovi imali različite uloge u pakovanju i daljoj prodaji opojnih droga.  Dio novca od prodaje  droge su  davali Husoviću a dio zadržavali za sebe. Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva i naredbama Kantonalnog suda Tuzla,  pripadnici Federalne uprave  policije  i MUP-a TK su 6. juna 2016. godine izvršili pretrese  objekata i lica na 15 lokacija na području Tuzle, Kladnja, Zvornika i Brčko Distrikta. Tada je slobode lišeno 12 osoba. Nekoliko osoba je nakon saslušanja i kriminalističke obrade pušteno na slobodu.

Također, Tužilaštvo je Općinskom sudu Tuzla stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Milenka Matanovića (34) iz Tuzle,   koji je slobode lišen u istoj akciji FUP-a, MUP-a TK i Tužilaštva,  a osumnjičen je da je samostalno u aprilu 2016. godine u dva navrata prodavao opojnu drogu amfetamin. Također,  prilikom pretresa kuće u kojoj živi u Tuzli  je pronađena i određena količina marihuane pripremljene za dalju prodaju. Prilikom pretresa objekata i lica tokom ove akcije pronađena je određena količina pomenutih opojnih droga, oružja,   kao i opreme koju su koristili u pripremanju droge za prodaju.

Federalna uprava policije,   u saradnji sa MUP-om TK,  je obavila kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičene predala u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage protiv 10 osoba. Osumnjičeni su jučer ispitani u prostorijama Tužilaštva. Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona

VIJESTI

Najnovije vijesti