Četvrtak, 23 Maja, 2024

Predstavnici Udruge „Stara sinija“ Srebrenik i ove godine učestvovali na manifestaciji „Kruh naš svagdašnji“ u Hrvatskoj

Članovi Udruge za etno-ekološki i ruralni razvoj „Stara sinija“ iz Gornjih Hrgova kod Srebrenika i ove godine učestvovali su na Međunarodnoj manifestaciji „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“, održanoj u Županji (Republika Hrvatska).

Pred brojnim posjetiocima ove tradicionalne manifestacije, ekipa „Stare sinije“ demonstrirala je starinski način ubiranja ljetine u srebreničkom kraju, te prezentirala bogato kulturno nasljeđe i tradiciju BiH. Na manifestaciji u Županji učestvovale su i brojne ekipe iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske, Poljske i Rumunije koje su, također, prezentirale način na koji se žela pšenica u njihovim krajevima u neka davna vremena.

Ova međunarodna manifestacija, ističe Vlado Ilić, član ekipe „Stare sinije“, predstavlja jedinstven događaj i turističku atrakciju kojom se slavi žetva žita u Županji i njenoj okolini. Brojni gosti 16. po redu manifestacije „Kruh naš svagdašnji“ imali su nesvakidašnju priliku pogledati kako se nekad kosilo žito, spremalo i mljelo u vodenicama, te kako se pripremao i pekao domaći kruh.

Nakon prezentacije starinskih običaja, nastavljeno je druženje uz tradicionalna jela, a organizirane su i raznovrsne starinske igre iz prošlosti i bogat kulturno-umjetnički program.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI