Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Proljeće i ljeto pogodni periodi za tegobe: Kako razlikovati trovanje hranom od stomačnog virusa

Proliv i povraćanje simptomi su koji prate stomačni virus, ali i trovanje hranom. Uglavnom dolaze iznenada, a godišnje ih iskusi i nekoliko stotina miliona ljudi.

stomak

Većina njih se i ne obrati ljekaru za pomoć osim ako je u pitanju teži oblik. Ljekari otkrivaju kako da u ovakvim slučajevima znate da li je u pitanju virus ili nešto što ste pojeli. Iako su simptomi slični, važno je znati tačan uzrok zbog postupka liječenja.

Nije uvijek jednostavno primijetiti razliku između stomačnog virusa i trovanja hranom. Ljekari kažu da virus može uzrokovati akutnu infekciju gastrointestinalnog trakta koja obuhvata stomak i crijeva.

Trovanje nastaje kada pojedete hranu koja je na bilo koji način kontaminirana. Uzrokuju ga bakterije, virusi i paraziti, a u zavisnosti od vrste trovanja, bakterija može slati i određene otrove u crijeva.

Simptomi u slučaju stomačnog virusa, ali i trovanja, gotovo su identični: mučnina, povraćanje, vodeni proliv, povišena temperatura, grčevi u stomaku. U slučaju trovanja simptomi nastupaju nekoliko sati nakon što pojedete kontaminiranu namirnicu, dok je za simptome virusa potrebno nešto više vremena.

 Kada je riječ o virusu, moguće je da će vas prvo početi boliti stomak, pa će se naknadno pojavljivati drugi simptomi. Kod trovanja hranom simptomi su izraženiji, ali sve skupa traje kraće, dok je za virus potrebno više vremena da napusti organizam.

Ima li razloga za brigu ?

 Bez obzira na to da li je uzrok simptoma virus ili trovanje, treba biti oprezan ukoliko simptomi ne prođu nakon nekoliko dana, a praćeni su povišenom temperaturom ili ste primijetili tragove krvi u stolici.

Ljekaru treba otići i ukoliko ste jeli divlje gljive koje ste brali sami jer može biti riječ o otrovnim plodovima koji izazivaju zatajenje jetre, a u tom slučaju neophodna je hitna medicinska pomoć.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE