Utorak, 18 Juna, 2024

PS Srebrenik – Pojačana kontrola nabavke, prometa i upotrebe svih pirotehničkih sredstava, a posebno petardi.

U povodu predstojećih praznika, PS Srebrenik je uputila apel građanima, u kojem se navodi:

“Poštovani sugrađani,

Policijska stanica Srebrenik želi vam srećne predstojeće praznike / blagdane!!

Preporučujemo Vašoj pažnji činjenicu da se, kao posledica nedopuštenog posjedovanja i nestručnog rukovanja vatrenim oružjem i drugim pirotehničkim sredstvima, prema našim podacima javlja  sve veći broj povređivanja, pa i onih težih, naročito kod djece iomladine.

Praznično – slavljeničko raspoloženje dovodi do optimističnog, ponekad i nerealnog procjenjivanja stvari i podcjenjivanja opasnosti. Djeca i omladina kao i naši odrasli sugrađani, u veselom raspoloženju, za podizanje slavljeničke atmosfere olako pucaju iz vatrenog oružja, bacaju petarde, prave vatromet…. u svom društvu ili u gusto naseljenim mjestima, potcjenjujući ili zanemarujući opasnosti po sebe i druge što, nažalost, ponekad dovodi do samopovređivanja ili se na taj način povređuju druge, uglavnom drage osobe.

Povodom predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika, kada se očekuje pojačan intenzitet nabavke, prometa i upotrebe pirotehničkih sredstava (najčešće petardi), podsjećamo građane Općine Srebrenik da se ova sredstva tretiraju kao eksplozivne materije po Zakonu o prometu eksplozivinih materija, te da je njihova nenamjenska upotreba kažnjiva.

Naime, prodaja, kupovina, odnosno upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekršaje koji supropisani Zakonom o javnom redu i miru :

·         ko na javnom mjestu ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 50 do 500 KM, dok je za pravno lice za počinjen prekršaj propisana kazna od 200 do 2000 KM (član 3. stav 1. tačka 24. Zakona o JRiM TK-a).

·         ko na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja, pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni  ili zapaljivi materijal, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 100 do 1.000 KM. (član 3. stav 1. tačka25. navedenog Zakona).

Da bi spriječili ove nezakonite radnje i neželjene posljedice, policijski službenici Policijske stanice Srebrenik su pojačali mjere kontrole, nabavke, prometa i upotrebe svih pirotehničkih sredstava, a posebno petardi.

Apelujemo na građane da se suzdrže od činjenja navedenih prekršaja, jer će time izbjeći tjelesna povređivanja, naročito kod djece, kao i uznemirenost građana na ulicama, mjestima stanovanja, rada i sl.”

Ne dozvolimo da nam se slavlje pretvori u tugu !!!

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI