Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Razgovori o izgradnji tvornice organskog gnojiva na području TK-a

peradari

Potencijalna izgradnja tvornice organskog gnojiva na području našeg kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžića sa predstavnicima Udruženja peradara u FBIH, Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla, te kompanija „Woodland” iz Drvara i „BIO.E” iz Italije.

Ovom prilikom predstavnici poljoprivrednika podsjetili su na problem s kojim se ova grana poljoprivrede susreće, a odnosi se na čišćenje i deponovanje izmeta. Kao rješenje za ovu problematiku istakli su mogućnosti izgradnje tvornice za preradu organskog gnojiva koja bi kao sirovinu koristila izmet od peradi iz lokalnih farmi. Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici kompanija Woodland i Bio.E koje su zainteresirane za izgradnju ovog postrojenja. Kako je danas rečeno ukupna vrijednost ove investicije je oko 5,7 miliona Eura, a otvorenje ove tvornice značilo bi i otvorenje novih 30-tak radnih mjesta.

S obzirom da je od ukupno 236 farmi na području FBiH, njih 86 smješteno u našem kantonu, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić izrazio je podršku realizaciji ovog projekta.

„Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona jeste da podržava i potiče sve nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Osim deklarativne i političke podrške tu su i brojni projekti, realizirani u proteklom periodu, koji pokazuju i našu konkretnu podršku i pomoć”, rekao je premijer Gutić te se zahvalio investitorima na iskazanom interesu.

„Sve ono što je u nadležnosti djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona naša podrška i pomoć su neupitni, a za sve ono što je u nadležnosti federalnih, državnih ili lokalnih nivoa vlasti, tu smo da vam budemo posrednik i partner” zaključio je premijer Gutić.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti