Srijeda, 29 Novembra, 2023

Sjećanje ne blijedi: Obilježena 27. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 27. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Na obilježavanju 27. godišnjice, između ostalih prisustvovali su čelnici Vlade TK, delegacija SDP-a koju su činili lider te stranke Nermin Nikšić i Denis Bećirović, a prisutan je bio i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, koji je odao poštovanje žrtvama zajedno sa Ahmedom Sejdićem, legendarnim komandantom ARBiH.

Tog kobnog 25. maja 1995. godine od agresorske granate ispaljene s Ozrena ubijena 71 mlada osoba, a ranjene 150. Naime u 20 sati i 55 minuta, granata ispaljena s agresorskih položaja na planini Ozren 25. maja 1995. godine, na Kapiji u Tuzli usmrtila je veliku grupu mladih.

Najmlađa žrtva je bio Sandro Kalesić, koji se na okupljalištu mladih nalazio skupa sa svojim roditeljima. Događaj na Kapiji je jedan od najtežih zločina nad civilima u Tuzli, za koji je pravosnažno na 20 godina zatvora osuđen general bivše Vojske RS (VRS) Novak Đukić, koji se ne nalazi na odsluženju kazne.

VIJESTI

Najnovije vijesti