Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Srebrenički mališani u izdanju za Noć vještica /FOTO/

Noć vještica kao večer zabave u kostimima obilježen je i u Srebreniku. Kreativna Arijana Moranjkić “Zumba” fitness instruktor, upriličila je bogat program za najmlađe.

rebus

“Ovo je do sada prvi Halloween ikada na ovim prostorima. Trenutno ima oko 50 maskiranih mališana, a vjerujem da će ih do završetka naše zabave biti još toliko. Divno je vidjeti sve ovo večeras i kako su djeca zaboravila na svakodnevnicu uz muziku, igru i zabavu”, rekla je trenerica Plesne škole Rebus, Arijana Moranjkić. Plesna škola “Rebus” Srebrenik, mladi plesači, privukli su veliku pažnju prolaznika koji su uživali u plesnom perfomansu te iskoristili priliku fotografisati malu raju u zanimljivim kreacijama. Sve čestitke za Plesnu školu Rebus, djecu Srebrenika, koji su uspjeli u svojoj zamisli.

rebus13

Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31. oktobra. Noć vještica jedan je od omiljenih praznika djece i omladine širom svijeta, prvenstveno zbog kostima koji se nose i slatkiša koji se dijele te noći. U toj noći su se gasile vatre na ognjištima, a legenda kaže da mrtvi dolaze posljednji put na ovaj svijet, pa su im pojedinci ostavljali hranu na pragovima svojih kuća, a drugi izdubljene bundeve ili krompire sa upaljenom svijećom, kako bi duše vidjele put nazad. Tako su nastale i neizostavne lampe od izdubljenih tikvi, koje su u 16. stoljeću postale popularne najprije u Americi, a onda i u ostatku svijeta.
Danas se Noć vještica smatra jednim od najkomercijalizovanih praznika uopšte. Naime, širom svijeta se u danima uoči Halloweena potroše milioni dolara na kupovinu kostima vještica, vukodlaka i drugih mitoloških bića, te organizaciju raznih tematskih zabava.

rebus1

rebus11

rebus10

rebus9

rebus8

 

 

 

 

 

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI