Subota, 24 Februara, 2024

U srebreničkoj MZ Cage u toku radovi na izgradnji rezervoara za vodu

Radnici firme „Sejo“ iz Srebrenika na lokalitetu Ratiš iznad naselja Cage započeli su radove na izgradnji novog rezervoara za vodu kapaciteta 100 kubnih metara. Akciju je pokrenuolo oko 85 domaćinstava iz naselja Cage, kako bi riješili višegodišnji problem s nedostatkom vode za piće.

Prema riječima Enada Osmića, predsjednika MZ Cage, radovi na izgradnji novog rezervoara trebali bi se okončati do polovine septembra, a u njegovu izgradnju i nabavku prateće opreme uložit će se 51.000 maraka. Sredstva za finansiranje ovih radova obezbijeđena su iz dobrovoljnih priloga 85 domaćinstava uključenih u ovu akciju.

Narednih dana započet će i radovi na izgradnji primarnog cjevovoda od naselja Lipje do lokacije na kojoj se gradi novi rezervoar, u dužini od 1.800 metara. Primarnim cjevovodom u novi rezervoar dopremit će se dovoljne količine vode iz gradske vodovodne mreže, a sredstva za njegovu izgradnju, u iznosu od 40.000 maraka izdvojit će se iz budžeta Općine Srebrenik.

Nakon što se završe ovi radovi, prema riječima Osmića, pristupit će se izgradnji sekundarne vodovodne mreže kojom će se voda iz novog rezervoara dovesti do svih domaćinstava uključenh u ovu akciju. Oko 70 posto sredstava za gradnju sekundarne mreže izdvojit će se iz općinskog budžeta, a preostali iznos osigurat će se iz dobrovoljnih priloga mještana.Izgradnjom nove sekundarne mreže, koja bi se trebala završiti do sredine naredne godine, konačno će se riješiti višegodišnji problem se nedostatkom vode za piće u naselju Cage.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI