Utorak, 18 Juna, 2024

Svečano otvoren Općinski sud u Srebreniku

Načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić i premijer Vlade TK Jakub Suljkanović simboličnim presijecanjem vrpce svečano su otvorili zgradu Općinskog suda i ozvaničili početak rada novoformiranog suda u Srebreniku. Prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici privrednog i kulturnog života Općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te predsjednici pravosudnih institucija iz susjednih općina.

Kako je istakao Muhamed Vejzović, v.d. predsjednika Općinskog suda Srebrenik, ovaj novoformirani sud je od Općinskog suda Gradačac preuzeo 10.000 neriješenih predmeta i po broju predmeta nalazi se na drugom mjestu u Tuzlanskom kantonu. Na osnovu broja predmeta, u novoformirnaom sudu u Srebreniku sistematizirana su 33 radna mjesta, od kojih je trenutno popunjeno 14, među kojima su i četiri sudije. U toku je procedura imenovanja još jednog sudije i prijema većeg broja namještenika, tako da bi novoformirani sud uskoro mogao početi s radom u punom kapacitetu.Kako je istakao općinski naačelnik Nihad Omerović, formiranjem Općinskog suda i nedavnim vraćanjem sjedišta Policijske uprave, Srebrenik je poprimio sve karaktiristike jedne savremene gradske sredine. Početak rada Općinskog suda, dodao je Omerović, omogućit će privrednim subjektima i građanima da lakše rješavaju sve zahtjeve iz nadležnosti ove pravosudne institucije. Prema riječima premijera Vlade TK Jakuba Suljkanovića, Vlada TK i Općina Srebrenik uložili su ogromne napore na obezbjeđenju finansiskih sredstava za rekonstrukciju zgrade i nabavku opreme, što je na kraju rezultiralo vraćanjem Općinskog suda u Srebrenik. U sklopu priprema za početak rada Općinskog suda, rečeno je na svečanosti, na vrijeme su završeni radovi na rekonstrukciji bivše općinske zgrade u kojoj je smještena ova pravosudna institucija. U kupovinu i adaptaciju zgrade uloženo je preko 400.000 maraka, a  sredstva su obezbijedili Općina Srebrenik i Vlada TK.

Nakon 15 godina konaclno vracen Opcinski sud u Srebrenik

Nakon gotovo petnaest godina od reforme pravosudja u BiH 2003 godine, Opcinski sud konacno je "vracen" u Srebrenik. Ova pravosudna insistucija smjestena je u nekadasnjoj opcinskoj zgradi, sredstva u iznosu od oko 400 hiljada KM, za stvaranje uslova za pocetak njenog rada osigurali su Vlada TK i Opcina Srebrenik.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Freitag, 18. Januar 2019

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI