Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETŠvedska će podnijeti zahtjev za pridruživanju NATO-u

Švedska će podnijeti zahtjev za pridruživanju NATO-u

vedska vlada dansa je potvrdila da namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, pridruživši se susjednoj Finskoj u dramatičnoj odluci koja označava jednu od najvećih strateških posljedica ruske invazije na Ukrajinu do sada.

“Postoji velika većina u švedskom parlamentu da se Švedska pridruži NATO-u. Ovo je najbolja stvar za sigurnost Švedske. Obavijestit ćemo NATO da želimo postati član alijanse”, rekla je u ponedjeljak premijerka Magdalena Andersson.

Ona je na konferenciji za novinare nakon parlamentarne debate rekla da će Švedska biti “u ranjivom položaju” dok se aplikacija obrađuje, ali da je “uvjerena da za to postoji podrška među švedskim narodom”, prenos Guaridan.

Finska vlada je u nedjelju potvrdila svoju namjeru da se pridruži NATO-u, dok su vladajuće socijaldemokrate u Švedskoj pristale da odustanu od svog dugogodišnjeg protivljenja toj ideji, otvarajući put zajedničkoj aplikaciji za članstvo u roku od nekoliko dana.

Odluka dvije vlade, od kojih su obje ostale neutralne ili nesvrstane od kraja Drugog svjetskog rata, izazvala je oštar početni odgovor Rusije, koja ju je opisala kao ozbiljnu grešku sa dalekosežnim posljedicama. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari