Petak, 24 Maja, 2024

U Seoni otvoreno prvo registrovano sklonište za napuštene pse

U mjestu Seona otvoreno je prvo sklonište za napuštene životinje na gradskom području Srebrenika i prvo na području Tuzlanskog kantona sa Traces dozvolom za izvoz životinja u zemlje Evropske unije.

Sklonište „Vet IN“ je prvenstveno namijenjeno  za napuštene pse  koji bi se u saradnji sa udruženjima za zaštitu ovih životinja  ovdje privremeno udomili  i nakon određenog tretmana izvezli u evropske zemlje, gdje bi bili trajno udomljeni.

Objekat je rađen po evropskim standardima, u njega je uloženo oko 100 000 KM, a pružat će mogućnost humanog rješavanja problema pasa lutalica s kojim se susreću skoro sve lokalne zajednice u našoj zemlji.

Ukupno 95 pasa trenutno može biti smješteno u ovo sklonište ispunjavajući sve kriterije koje nalaže Zakon o zaštiti životinja. Veliki je to korak za rješavanje problema napuštenih pasa u našoj državi.

„Ovakvi projekti su izuzetno značajni sa aspekta epidemiologije, zaštite zdravlja životinja i ljudi jer. Ovakvi kontrolisani objekti za smještaj pasa, po svim mogućim standardima kada je u pitanju Zakon o zaštiti životinja, vrlo su važni jer na ovaj način možemo kontrolisati populaciju pasa“, ističe Muamer Dervišević, sekretar Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine

Sistem funkcionisanja skloništa je veoma jednostavan, a osnovni cilj je da se sa svakom životinjom postupa humano te da u konačnici pronađe svog udomitelja.

„Sklonište funkciniše tako da registrovana udruženja dovode pse u moje sklonište, određen broj dana provedu tu, nakon toga dolazi registrovani prevoznik koji ih dalje šalje u Evropsku uniju, u isti takav objekat, tu provedu 24 sata i sutradan dolaze njihovi udomitelji“, kazao je Irfan Nurkanović, vlasnik skloništa “Vet IN”.

U novoizgrađenom sklonišu za životinje „Vet IN“  već za nekoliko dana trebali bi se useliti i prvi napušteni psi koji bi nakon kraćeg boravka ovdje, umjesto na gradskim ulicama, svoj dom trebali naći kod udomitelja u zemljama Evropske unije.  

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI