Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

U Srebreniku održana javna rasprava i prezentacija Studije uticaja na okoliš planiranog autoputa Tuzla – Brčko,

Danas je u Srebreniku održana javna rasprava i prezentacija Studije uticaja na okoliš planiranog autoputa Tuzla – Brčko, tj dionice Tuzla – Maoča, a koja prema idejnom planu jednim dijelom prolazi gradskim područjem Srebrenika.

Studiju su prezentirali predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBIH, a ona je uključila kompletan proces izgradnje i kasnije korištenja ovog autoputa i uticaj na zrak,floru,faunu,vodne resurse i stanovništvo u na ovom prodručju. Studija je predvidjela, kako je navedeno, sve adekvatne mjere kojima bi se ublažili svi mogući negativni efekti, od kojih se većina očekuje tokom same izgradnje ovog puta.

S obzirom da prema idejnom rješenje dio ovog planiranog autoputa prolazi rubnim dijelom gradskog područja Srebrenik, tj. od Čanića, preko Previla, pored Podorašja i Jasenice i dalje kroz planinski masiv Majevice do Maoče u Distriktu Brčko, predstavnici žgradske uprave Srebrenik iznijelu su nekoliko zahtjeva koji bi morali biti ispoštavani, a prije svega pitanje priključne ceste na magistralni put Tuzla-Orašje. Ova priključna cesta je predviđena na lokalitetu buduće poslovne zone Tinja Gornja-Brezje, a s tim u vezi naglašeno je da bi ta pristupna cesta morala prolaziti pored same zone, a ne presijecati istu, te na taj način ne bi bio ugrožen proces licitacije zemljišta zainteresovanim investitorima, a takav priključak bi bio veoma koristan i za subjekte koji budu poslovali u okviru ove zone.

Također, predstavnici Gradske uprave naglasili su važnost zaštite bunara na području buduće poslovne zone, kao i što kvaliteniju zaštititu prirodnog područja planine Majevice, uz napomene da se mora osigurati nesmetan život lokalnog stanovništa i omogućiti kretanje životinja s obzirom da trasa prolazi i kroz lovna područja.

Inače, autoput Tuzla-Brčko proglašen je javnim interesom od strane Vlade Federacije BIH, a kako su naveli predstavnici Autocesta FBIH, prvi konkretni radovi na ovom autoputu mogli bi započeti naredne godine.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI