Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Vakcine protiv sezonske gripe stižu u domove zdravlja TK

vakcina

Domovi zdravlja sa područja TK danas bi trebali preuzeti vakcine protiv sezonske gripe nakon čega će one biti na raspolaganju građanima iz rizičnih grupa.

„Uvažavajući kriterije broja rizičnih osoba na pojedinim općinama tako ćemo izvršiti distribuciju prema svim domovima zdravlja na području TK, a onda će oni distribuirati prema porodičnim ambulantama da bi građani kojima preporučujemo i koji spadaju u rizičnu grupu mogli da se zaštite“, izjavio je za RTV Slon dr. Blaško Topalović epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK.

Vakcina protiv sezonske gripe je besplatna, a preporučuje se da je prime sve one osobe koje spadaju u rizičnu grupu pacijenata kao što su osobe preko 65 godina starosti, kardiovaskularni bolesnici, bolesnici sa hroničnim plućnim bolestima, dijabetes melitusom i oni koji su profesionalno eksponirani mogućoj infekciji.

Sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe osigurali su Zavod zdravstvenog osiguranja TK, kantonalno Ministarstvo zdravstva te Zavod za javno zdravstvo TK.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI