Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Načelnik općine Srebrenik prisustvovao na Međunarodnom samitu u Istanbulu

fb_img_1480053189273

Načelnik općine Srebrenik dr. Nihad Omerović prošle sedmice prisustvovao je na Međunarodnom samitu brendiranih gradova koji je održan u Istanbulu, zahvaljujući pozivu Svjetske akademije za lokalnu upravu i demokratiju (WALD) koji je posredstvom Generalnog konzulata BiH u Istanbulu dostavljen i Općini Srebrenik.

Međunarodni samit brendiranih gradova omogućio je da se na jednom mjestu okupe najuspješniji načelnici euroazijskih općina i gradova te prenesu svoja iskustva u realizaciji mnogobrojnih projekata koji su njihovim gradovima omogućili da svaki na svoj način postane svojevrsni brend.

Jedna od najvažnijih poruka koju je uputio gospodin Mehmet Duman, predsjednik Upravnog odbora Svjetske akademije za lokalnu upravu i demokratiju (WALD) je da u svojim lokalnim zajednicama moramo tražiti trajna i održiva, a ne kratkoročna rješenja, kako bi postali svojevrstan brend. Samo na ovaj način moći ćemo ostvariti održive razvojne ciljeve koji su usvojeni od strane UN-a. Veoma važan detalj u brendiranju lokalne zajednice je i kulturno naslijeđe i način na koji se brinemo o vlastitom kulturnom naslijeđu koje je dio našeg identiteta.

15241393_646369612232483_8744938017557940557_n

Pored samita održan je i sajam firmi čija djelatnost je usko vezana za usluge i radove koje pružaju lokalne zajednice. Na sajmu je učestovalo stotinjak firmi čija djelatnost je urbana tehnologija, protupožarna oprema, sigurnost, osvjetljenje javnih površina, upravljanje otpadom, izgradnja sportskih terena, komunalna infrastruktura, recikliranje, građevinski radovi, urbanizam, komunalna oprema, i dr.

 Kako ističe načelnik Omerović, radi se o veoma uspješnom samitu, koji  je omogućio sticanje novog iskustva te upoznavanje sa primjerima dobre prakse što će koristiti i u njegovom budućem radu.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI