Subota, 18 Maja, 2024

Vjernici s radošću dočekuju ramazan: Mjesec posta, iftara i teravija

dzamija-kandilji

Rijaset Islamske zajednice, Uprava za vjerske poslove obavještava muslimane i muslimanke, da je prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta 1436.H.g., u četvrtak, 18. juna, a prvi teravih-namaz  bit će klanjan u srijedu navečer, 17. juna. Ramazan je u islamskoj tradiciji poseban mjesec, a njegovo najznačajnije obilježje je post. Postači se, od zore pa do zalaska sunca, ustežu od tjelesnih užitaka, jela i piće, ali i svih drugih negativnosti kao što su laž, ogovaranje, ružan govor, nedolično ponašanje. Prema islamskom vjerovanju, jedan od osnovnih smislova posta jeste da je to sredstvo pomoću kojeg se postiže svijest o postojanju Boga. Post u vrijeme ramazana je za muslimane jedna od pet temeljnih dužnosti, odnosno uvjeta, kojima potvrđuju svoju vjeru.
Ove godine Lejletul-Bedr će biti obilježen u petak 3. jula, dok će 27. noć ramazana, za koju se vjeruje da je Lejletul-Kadr, biti obilježena u ponedjeljak 13. jula. Bajram-namaz je u petak 17. jula. Posebna specifičnost ramazana jesu sehuri, iftari te ramazanska druženja. Ovih godina ramazan nam dolazi u ljetnim mjesecima pa će vjernici postiti i po 17 sati. Rešad Kadić je, pišući o Mula Mustafi Bašeskiji, poznatom sarajevskom ljetopiscu i pjesniku, u njegova usta stavio i ove riječi: “Kad bi me neko upitao šta mi je na ovom svijetu najžalije ostaviti, rekao bih: sabaha, behara i iftara. Ko zna kakva se ljepota u tome krije, razumjet će”.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović danas je uputio tradicionalnu ramazansku poruku. On je uoči ramazana pozvao vjernike da čine sve što mogu da bi se zbližili sa svojom braćom i sestrama, rodbinom i prijateljima.

Sretne, uspješne i berićetne dane mubarek ramazana, i da ih provedete u miru, ibadetima i porodičnoj sreći. Svim muslimanima širom svijeta “Ramazan Šerif Mubarek Olsun”, želi redakcija Radio Srebrenika.

VIJESTI

Najnovije vijesti