Subota, 20 Aprila, 2024

VSTV: Zatražena sredstva za rad na predmetima ratnih zločina

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine pozvalo je relevantna ministarstva finansija da obezbijede novčana sredstva za finansiranje sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina a koji se trenutno finansiraju u okviru paketa IPA pomoći Evropske unije (EU).

U sklopu zaključka koji je usvojio VSTV, poziv je upućen da se osiguraju sredstva za jačanje kapaciteta dodatnog osoblja radi rješavanja predmeta ratnih zločina, javio je BIRN BiH.

Na sjednici VSTV-a je pojašnjeno da se finansiranje rada na predmetima ratnih zločina nastavlja novčanim iznosom smanjenim za 81 posto, da se implementira kroz grant ministarstvu finansija, odnosno da je stav Evropske unije da će novac iskoristiti samo i isključivo za finansiranje dodatnog osoblja u pravosudnim institucijama koje bi pomagalo sudijama i tužiocima u radu na ovim predmetima.

Potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača je rekla kako svugdje treba administrativna podrška, a nema više toliko sredstava u ovome projektu.

– Zaključkom pozivamo ministarstvo finansija da se na neki način pokriju i ova radna mjesta koja ne mogu biti pokrivena. Ovo bi bila kao neka finalna urgencija – navela je Lokmić-Misirača.

Na sjednici je kazano da se pri izradi zaključka kretalo u okviru obezbijeđenih sredstava, neriješenih predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima zaključno s krajem juna, te su istaknute kadrovske potrebe od strane institucija. Kako je pojašnjeno, radi se o objedinjenoj procjeni potreba pravosudnih institucija za ljudskim kapacitetima za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Spomenut je i zahtjev Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, koje je, kako je rečeno na sjednici, tražilo mali iznos od 2.500 do 3.000 eura za operativne troškove, kako bi mogli sukladno zakonu vršiti svoju funkciju nadzora nad radom okružnih javnih tužilaštava.

VIJESTI

Najnovije vijesti