Subota, 20 Aprila, 2024

Započelo rušenje objekta bivšeg kafe-bara „Marllboro“ u Srebreniku


Na osnovu konačnog izvršnog rješenja Općinske građevinske inspekcije, danas u prijepodnevnim satima započelo je rušenje objekta bivšeg kafe-bara „Marllboro“ u Ulici 21. srebreničke brigade u centru Srebrenika.

Kako ističe Sadija Zejnilagić, općinski građevinski inspektor, objekat je izgrađen prije skoro 30 godina na osnovu privremene građevinske dokumentacije na period od pet godina. Privremena dozvola je u više navrata produžavana, a posljednji zahtjev za produženje odbijen je 2002. godine i tada je, prema riječima inspektorice Zejnilagić, ovaj objekat stekao status nelegalne građevine.

Rješenje o rušenju doneseno je još u oktobru 2015. godine, ali s obzirom na činjenicu da se niko nije javljao na Javni poziv za izbor izvođača radova, do sada nije moglo pristupiti rušenju objekta. Sve žalbe na rješenje o rušenju, prema riječima Zejnilagić, su odbijene, a odbijen je i posljednji zahtjev vlasnika za legalizaciju objekta podnesen početkom prošle godine.

Vlasnik objekta Admir Kovačević iz Tuzle ističe da objekat na tom mjestu postoji već 30 godina i da je sagrađen od čvrstog materijala te da nema pravnog osnova niti potrebe za njegovim rušenjem. Najavio je da će odštetu za porušeni objekat tražiti putem suda. Početku radova na rušenju objekta prisustvovao je veliki broj policajaca MUP-a TK, ali s obzirom na činjenicu da vlasnik nije pružio fizički otpor, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

Rušenju ovog već odavno napuštenog objekta, ističe inspektorica Zejnilagić, pristupilo se na zahtjev stanara obližnjih zgrada, a zemljište na kojem je izgrađen ovaj objekat, u skladu s urbanističkim planom, pretvorit će se u zelenu površinu.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI