Nedjelja, 21 Jula, 2024

Australski sud objavio detalje odluke da se Đoković deportuje

Savezni sud Australije je u četvrtak ujutro u 6:15 časova po srednjoevropskom vremenu (16:15 po lakolnom) detaljno obrazložio presudu da se Novaku Đokoviću ukine viza i onemogući učešće na prvom Gren slem turniru u sezoni.

Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki – od trenutka kada je prvom igraču svijeta 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prvremene delatnosti klase GG pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije do presude vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, odnosno tročlanog veča, da mu se ukine viza 16. januara.

U odluci se navodi da je Đoković, koji je imao šansu da osvoji rekordnu 21. Gren slem titulu, bio opasnost po zdravlje i red, javni interes. najbolji teniser svijeta je, podsjetimo, deportovan posle 11 dana provedenih u Australiji.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni,” navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

“Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.”

Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice.”

“Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu,” piše u saopštenju.

“Ovlašćenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar “zadovoljan određenim stvarima. Te stvari su, relevantno za sadašnje svrhe, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice ili njenog dijela. Dakle, nije činjenica da gospodin Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice; nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi ili mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama.“

Sud je rekao da zadovoljstvo ministra imigracije ovim stvarima “nije neprovjerljivo lično stanje duha”.

Srpski teniser je, podsjetimo, deportovan iz Australije, pošto su mu australske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Iako je Đoković imao medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je načelno bilo dovoljno za igranje na Austrialn Openu, Australci to na kraju nisu prihvatili.

Cijeli slučaj je otišao na Savezni sud, koji je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o poništavanju Novakove vize.

Po završetku nezapamćenog slučaja u svijetu tenisa, Đoković je napustio Melburn. Letom preko Dubaija je stigao u Beograd, gdje su ga sačekali navijači i brojni predstavnici medija.

Iz Novakovog tima su saopštili da prvi reket svijeta neće davati izjave do završetka Australian Opena (30. januara), pa ostaje da se vidi šta će se događati u narednim danima.

U međuvremenu je i ministarstvo Francuske saopštilo da nevakcinisani igrači neće moći da učestvuju na Rolan Garosu, gdje bi Đoković trebalo da brani titulu.

N1

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE