Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Bh. rukometaši počinju kvalifikacije za EP

Rukometna reprezentacija BiH danas će početi takmičenje u grupi 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se u januaru 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Pred izabranicima Bilala Šumana na startu je duel protiv Bjelorusije i loše tradicije.

Bh. rukometaši u dosadašnjih pet zvaničnih duela nikada nisu uspjeli savladati Bjeloruse. Skor je tri pobjede Bjelorusije i dva remija. Od toga četiri puta su se sastali upravo u kvalifikacijama za evropska prvenstva, dok je peti duel odigran na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine, navodi Anadolu Agency (AA).

Dva remija ubilježena su u kvalifikacijama za EURO 2016. Prvo je u Minsku bilo 25:25, a zatim u Tuzli 22:22. Prethodno su igrali u kvalifikacijama za EURO 2000, kada je Bjelorusija slavila dva puta, i to ubjedljivo. U Minsku je bilo 32:21, a u Tuzli 31:23. Najvažniju utakmicu u dosadašnjoj istoriji duela bh. tim i Bjelorusi odigrali su na 2015. godine na Svjetskom prvenstvu u Kataru u borbi za plasman od 17. do 20. mjesta. I tada je bivša sovjetska republika bila dominantna i slavila sa 37:29.

Pored svega navedenog za Šumanove pulene problem može predstavljati činjenica i da su u utorak putovali 16 sati od Tuzle do Minska, pa je pitanje koliko su uspjeli da se osvježe tokom jučerašnjeg dana.

“Dva boda iz prve dvije utakmice i naravno s pobjedama protiv Finske s kojom moramo opravdati ulogu favorita, i bili bi na Evropskom prvenstvu. Idemo već ovdje u Minsku pokušati napraviti dobar rezultat. Napravićemo sve da do njega i dođemo. Fizički smo tu negdje. Oni, ipak, imaju taj kontinuitet igranja na velikim takmičenjima. Bolje su rangirani od nas, ali ne mora to ništa značiti. Imamo 60 minuta utakmice, pa ćemo vidjeti”, poručio je Šuman jučer iz Minska.

VIJESTI

Najnovije vijesti