Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

BiH: Natprosječno toplo vrijeme nastavlja se i u prvim danima 2022.

Tople zračne mase sa juga uslovljavaće i dalje natprosječne temperature zraka u Bosni i Hercegovini, tako da će ova godina biti jednako topla kao i prethodna unatoč vrlo hladnom proljeću i jeseni, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Zadnji dani ove godine proteći će u oblačnom ambijentu sa povremenom slabom kišom ili rosuljom. Umjereno oblačno sa nešto sunčanih intervala očekuje se pred kraj godine na području južne Hercegivne i Krajine.

Ukupne količine padavina ove godine bit će vrlo blizu prosječnih vrijednosti za period 1991.-2020. godina.

Minimalne jutarnje temperature zraka variraće od jedan do šest stepeni Celzijusovih u Bosni, na jugu zemlje do devet stepeni. Najviše dnevne temperature između četiri i devet u Bosni do 13 stepeni u Hercegovini.

Prvi dani Nove godine neće se previše razlikovati od zadnjih dana ove godine, navode iz FHMZ-a.

Preovladavaće natprosječno toplo i pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Sredinom sedmice, od 4. januara uz osjetniji pad temperature zraka moguć je i snijeg na većem prostoru Bosne i Hercegovine.

Minimalne temperature zraka biće u rasponu od minus pet i nula u Bosni, pet stepeni u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između nula i šest stepena u Bosni do osam u Hercegovini.

federalna.ba/AA

VIJESTI

VRIJEME