Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Hrvati zbrajaju štetu: “Ovakvo nešto nismo doživjeli”

“U razgovoru sa žiteljima, a ima ih koji imaju dosta godina, svi izjavljuju da nikad nisu nešto ovakvo doživjeli. Ja sam prošao Domovinski rat, nagledao se svega i svačega, ali ovo što sam vidio u staklenicima izgleda strašno”, kazao je Stričak.

Veliko nevrijeme zahvatilo je u srijedu popodne sjever Hrvatske, a najgore je bilo u općinama Veliki i Mali Bukovec gdje su uništeni plastenici i staklenici u kojima se uzgaja cvijeće, točnije polovica cvijeća koje se proizvede u Hrvatskoj. O svemu je za N1 progovorio župan varaždinski Anđelko Stričak.

“Od sinoć smo na terenu, povjerenstva za procjene šteta snimaju štetu. Već sad možemo reći da je šteta na cvjećarstvu 50 posto, da je uništeno pola hrvatske cvjećarske proizvodnje. Uništeni su plastenici, a velika je šteta i na usjevima”, kaže Stričak i dodaje: “Sreća je da u to vrijeme u staklenicima nije bilo nikoga. Da je itko bio u njima, danas bismo govorili o ozlijeđenima, možda i o mrtvima. U razgovoru sa žiteljima, a ima ih koji imaju dosta godina, svi izjavljuju da nikad nisu nešto ovakvo doživjeli. Ja sam prošao Domovinski rat, nagledao se svega i svačega, ali ovo što sam vidio u staklenicima izgleda strašno”.

Prema njegovim riječima, čim općinsko povjerenstvo utvrdi prvi nalaz štete, proglasit će elementarnu nepogodu za područje Velikog i Malog Bukovca. “Ako se utvrdi šteta i u susjednim općinama i tamo ćemo proglasiti elementarnu nepogodu”, kaže. U Veliki Bukovec uskoro bi trebala stići ministrica poljoprivrede Marija Vučković. “Tu je već načelnik, ona bi trebala doći za koju minutu. Koliko vidim, i samo građani se okupljaju. Očekujemo razgovor i da vidimo koji su prvi koraci prema nadoknadi štete”, kaže Stričak. Što se tiče osiguranja nasada, on kaže da to ovisi od OPG-a do OPG-a te da je jedan dio osiguran, jedan nije. “Više ćemo znati nakon sastanka s ministricom”, kaže.

Već sinoć su se građani, samoinicijativno, organizirali, pomagali jedni drugima, posuđivali crijep, pokrivali objekte… Nadam se da ćemo u narednim danima barem stambene objekte uspjeti sanirati. Teško mi je procijeniti koliko ih je oštećeno”, zaključuje. Podsjetimo, olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u srijedu čak pet županija, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite po čijim su podacima zaprimljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima. U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavilo je Civilna zaštita na svojim internetskim stranicama. Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

VIJESTI

Najnovije vijesti