Subota, 25 Maja, 2024

Još jedan slučaj u Srebreniku da izvođač radova, zbog loše urađenog posla, o svom trošku ispravlja nedostatke

Početkom prošle godine Općina Srebrenik je potpisala Ugovor za izvođenje radova na Sanaciji puta prema Starom gradu Srebreniku u iznosu 116.539,32KM, a koji se odnosi na dionicu puta od vode Bukovik do džamije u Gornjem Srebreniku. Izvođač radova po navedenom Ugovoru je bila firma Bašanović d.o.o. iz Lukavca. Navedena sredstva su obezbijeđena posredstvom Federalnog ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva koja raspolažu sredstvima Svjetske banke i dodjeljuju ih u formi granta lokalnim zajednicama.

Svi koji su nakon polaganja završnog sloja asfalta prolazili navedenom dionicom puta mogli su, međutim,  primijetiti kako je nekvalitetno urađen gornji sloj asfalta, jer  prilikom izvođenja radova izvođač se nije pridržavao projektovanih rješenja, kao ni ugovornih odredbi, te je došlo do zastoja u realizaciji radova. Prije postavljanja završnog sloja asfalta traženo je ispitivanje stišljivosti odabranih tačaka, nakon čeg pola tačaka nisu zadovoljile propisani modul stišljivosti. U skladu sa navedenim ispitivanjima nije trebalo nastaviti radove dok se ne otklone nedostaci, ali uprkos upozorenjima od strane nadzornog organa izvođač je pristupio polaganju gornjeg sloja asfalta. Nakon toga projekt menadžer kao i nadzorni organ koji su imenovani od strane Općine Srebrenik su tražili obustavljanje radova.

Kao rezultat  nadzora imenovanog od strane Općine Srebrenik, izvedeni radovi nisu prihvaćeni niti plaćeni te je izvođaču naloženo ponovno izvođenje radova, ali u skladu sa propisanom kvalitetom. Kako izvođač radova nije bio u mogućnosti da popravi izvedeno stanje, zatraženo je da se obračuna vrijednost radova te da se taj iznos doznači drugoj firmi koja bi na najkvalitetniji mogući način ispravila sve greške koje su načinjene prilikom izvođenja radova. U ovom slučaju radove je preuzela firma JATA Group d.o.o. iz Srebrenika te o trošku izvođača pristupila skidanju nekvalitetnog sloja asfalta, te ugradnji novog asfaltnog sloja po propisanim normama.

Prema riječima Nihada Omerovića, načelnika općine Srebrenik, ova praksa da se izvođačima radova naloži da o svom trošku ispravljaju utvrđene nedostatke nije izolovan slučaj, a građani su se u to mogli uvjeriti i prije nekoliko dana kada je urađeno ponovno asfaltiranje jedne od ulica u centru Srebrenika, također o trošku izvođača koji prvobitno nije ispoštavao ugovorene obaveze.

– “Prvenstveni interes Općine Srebrenik, Općinskog načelnika i njenih građana je da se svi javni radovi na području cijele općine Srebrenik, izvode u skladu sa visokim standardima i kvalitetima, te da od takvog ponašanja nema i neće biti odstupanja, čak i po cijenu da se projekti gdje su utvrđeni nedostaci ponovo moraju raditi i to u skladu sa dogovrenim standardima o vlastitom trošku izvođača, a ne sredstvima svih stanovnika općine Srebrenik”,  izjavio je načelnik Omerović, te dodao da  nije htio h dozvoliti da se budžetski novac, novac svih građana, troši na nekvalitetno izvedene radove, te da od tog novca imaju koristi pojedinci i firme, a ne šira društvena zajednica.

 

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI