Utorak, 23 Jula, 2024

Kantonalna uprava za inspekcijke poslove pojačala je aktivnosti na stočnim pijacama

kurbani

Obzirom da se približava jedan od najvećih muslimanskih praznika  Kurban bajram i da  većina stanovništva muslimanske vjeroispovijesti prakticira klati kurbane, veterinari upozoravaju na nekoliko neophodnih radnji koje bi trebale biti izvršene prije pristupanja samom činu klanja kurbana. Građanima se prije svega savjetuje da kurban kupuju iz provjerenih domaćih stada, nad kojima je izvršeno  ispitivanje na brucelozu, kao  i stada koja posjeduju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja.

Za grla koja nisu testirana na brucelozu i koja nemaju ušne markice, te svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, obavezno je izvršiti veterinarski pregled.

Kada je u pitanju prodaja i klanje kurbana i Kantonalna uprava za inspekcijke poslove pojačala je aktivnosti. Kako navode u toku je pojačana kontrola stočnih pijaca te se posebna pažnja posvećuje kontroli pridržavanja tržnog pijačnog reda samog organizatora pijace, te kontroli izdavanja – zakupa osobama  koja nemaju odobrenje za rad i za koje se smatra da na stočnim pijacama vrše prodaju zdravstveno neispitanih životinja. Također, inspektori vrše kontrolu trgovaca stokom koje zateknu na stočnoj pijaci, a kontrolišu se odobrenja za rad i njihova validnost.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI