Srijeda, 27 Septembra, 2023

Na ulicama Ankare i Istanbula još traju sukobi dijela vojske i policije

Na ulicama Ankare i Istanbula još uvijek traju sukobi dijela vojske koji je pokušao izvesti državni udar i policije, prenose svjetski mediji. Čelnici policije poručuju kako će sukobi uskoro prestati te da će snage lojalne vlasti preuzeti potpunu kontrolu nad gradovima.

istambul1

AP javlja da su borbe na ulicama Ankare i Istanbula nastavljene i tokom jutra te da se čuju snažne eksplozije, a navodno je jedna bomba pogodila i zgradu državnog parlamenta.

I dalje je na snazi policijski sat, ali kako prenose mediji ljudi već polako izlaze na ulice i otvaraju prodavnice.

Prema trenutno poznatim informacijama samo dobio vojske pokušao je sinoć da svrgne tursku vlast na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom, ali pokušaj državnog udara nije uspio.

Erdogan se sinoć vratio u Tursku, a na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu dočekale su ga brojne pristalice. On je poručio kako je u toku hapšenje pobunjenika.

Stanovnicima Turske sinoć se obratio i turski premijer Binali Yildirim koji je rekao da je izdao naređenje vojsci da sruši sve letjelice koje su oteli pobunjenici s obzirom na to da još uvijek pucaju iz zraka.

VIJESTI

Najnovije vijesti