Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Nastavak aktivnosti toplifikacije užeg gradskog područja Srebrenika

srebrenik-centar

Produžena građevinska sezona, uz povoljnije vremenske prilike za izvođenje radova na otvorenom, omogućila je nastavak aktivnosti na projektu toplifikacije užeg gradskog područja Srebrenika.

Kako ističu odgovorni u JKP 9. septembar Srebrenik , u toku su radovi na priključenju objekata Sportske dvorane, Policijske stanice,Poreske uprave te dvije trećine stambeno-poslovnih prostora u zgradi Bigeraj.

Na jedinstven sistem grijanja,u okviru ovih radova, trebali bi biti spojeni i poslovni prostori u tržnom centru u središtu grada, od poslovnog objekta Aditex, do picerije Hambi, što znači da će oko 70 manjih i dva velika potrošača u okviru ove faze biti spojeni  na sistem centralnog grijanja sa postojeće gradske kotlovnice.

Uslov za priključenje jeste da objekti  već imaju instaliranu vlastitu toplotnu instalaciju (radijatore i cjevovode), te da vlasnici stambenih i poslovnih prostora u vlastitoj režiji obezbijede dovod toplotne energije od priključnog mjesta prema svojim prostorima.

Uz plaćanje općinskih taksi, priključak na sistem centralnog grijanja, potrošača koji već imaju razvedenu instalaciju za poslovne prostore iznosio bi od 200 do 5 000 KM, a za stambene prostore  oko 1000 maraka, zavisno od veličine prostora.

Cijena isporučene toplotne energije, uz ugrađene kalorimetre koje obezbjeđuju sami potrošači, iznosi 9,8 feninga po kwh, a kako ističu u JKP 9. septembar, općinskom vijeću biće upućen prijedlog i na usvajanje cijene toplotne energije od 2 KM po metru kvadratnom prostora koji se zagrijava.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI