Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Obilježavanje 28. godišnjice pogibije medicinskih radnika Doma zdravlja Srebrenik

U organizaciji Doma zdavlja Srebrenik će se u četvrtak, 18.6.2020. godine s početkomu 12 sati, u kino sali Doma kulture Srebrenik, obilježiti 28. godišnjica tragične pogibije radnika JZU Dom zdravlja Srebrenik, Bege Kešetovića, Jasmina Sofića i Naila Bjelića. Imenovani radnici su živote izgubili nesebično obavljajući svoju dužnost početkom ratnih dešavanja na ovim prostorima. -“Na ceremoniji odavanja počasti našim poginulim radnicima, svoja iskustva iz perioda rata će podijeliti i radnici koji su se u ratno vrijeme susretali sa najtežim situacijama kao i drugi zaslužni građani”- stoji u saopštenju Doma zdravlja Srebrenik.
Poslije ceremonije upriličit će se i svečano otvaranje spomenika u Tinji, a koji je podignut u čast poginulim radnicima JZU Dom zdravlja Srebrenik.

Podsjećamo, hrabri medicinski radnici Nail Bijelić, Bego Kešetović i Jasmin Sofić bili su prve žrtve agresije na BiH na području Srebrenika, a stradali su spašavajući tuđe živote.

Tog kobnog 18. juna 1992. godine Nail i Jasmin prevozili su ranjene borce iz Brčkog u UKC Tuzla, a na povratku u Srebrenik u rejonu Potpeća i Tinje na njihovo propisno obilježeno sanitetsko vozilo pucali su četnici i na mjestu ih ubili. Nakon što je stigla vijest o napadu na sanitet, u pomoć svojim kolegama hitno je krenula medicinska ekipa Doma zdravlja na čelu s Begom Kešetovićem, ali je i on, nažalost, na ulazu u Orlovu klisuru poginuo od metka ispaljenog iz četničkog snajpera

Obilježavanje će se održati uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI