Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Održana završna dova na dovištu Ratišu

U ponedjeljak, 06.avgusta 2018. godine na najvišem vrhu planine Ratiš nekoliko stotina vjernika se okupilo kako bi zajednički uputili posljednju, u ciklusu ovogodišnjih dova, dovu na dovištu Ratiš.
Dovište Ratiš je jedno od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. Završna dova održana u organizaciji Medžlisa IZ-e Puračić sa sjedištem u Lukavcu, a suorganizatori dove su MIZ-e Srebrenik i Gračanica

Na dovištu se tradicionalno održavaju dove od početka maja svaki ponedeljak u mjesecu , s tim da zadnja dova bude najposjećenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Puračić sa sjedištem u Lukavcu i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.
Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na samom početku održan je medžlisi-zikr kojeg je predvodio Taib-ef. Karić, imam iz Lukavca. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Puračić Zijad ef. Vehabović. Na kraju prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača Idriz-ef. Memića, profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli, da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog Memića, koji je u svom vazu ukazao na značaj pet islamskih dužnosti, načina života po principima Kur'ana i Sunneta.
Organizator se posebno zahvaljuje Udruženju SRK „Magnum“ iz Rašljeve koji su dan uoči održavanja ove svečanosti očistili dovište i prilazne puteve od smeća, te uredili prilazne puteve.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI