Nedjelja, 19 Maja, 2024

Plivanje: Lana Pudar i Jovan Lekić plivaju za nove medalje

Dvoje mladih bosanskohercegovačkih plivača, Lana Pudar i Jovan Lekić, danas plivaju u finalima Evropskog prvenstva za juniore.

Mlada bh. olimpijka od 18 sati borit će se za jednu od medalja u disciplini 50 metara leptir, u kojoj je u petak, u polufinalu, isplivala drugo najbolje vrijeme – 26.57, što je novi državni rekord, kojeg je prethodno rušila i u kvalifikacijama za polufinale.

Ako je suditi prema rezultatima iz polufinala, glavne konkurentkinje našoj Lani bit će dvije Ruskinje, ali i jedna Belgijanka.

Daria Klepikova jedina je brže plivala od Pudar u polufinalu (26.27), dok je njena imenjakinja i zemljakinja Tatarinova bila nešto sporija od supertalentovane plivačice iz naše zemlje (26.58), a sigurno da je i Roos Vanotterdijk jedan od kandidata za medalju. U polufinalu je plivana 26.5

Finale na 200 metara slobodnim stilom u kojem nastupa Jovan Lekić počinje u 19.19 sati. Lekić se plasman u finale izborio kao pobjednik prve polufinalne utrke s vremenom 1:49.40, dok je u drugom polufinalu dominirao rumunski plivač David Popovici, koji je isplivao najbolji rezultat – 1:45.26. On će, uz Nijemca Tima Sorgiusa (1:49.14) biti glavni favorit za pobjedničko postolje, kojem se može nadati i naš Lekić,

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE