Utorak, 25 Juna, 2024

Pojava zmija u Srebreniku uznemirila građane

S dolaskom toplijeg vremena počela je i sezona zmijskih ugriza. Tokom juna iz raznih dijelova Tuzlanskog kantona stizale su vijesti o pojavi zmija, nerijetko i u centru grada.

zmija obrada1

Uočena je prava najezda zmija i u naseljima na području općine Srebrenik. Na nekoliko lokacija u udaljenijim naseljima od gradskog centra Srebrenika uočene su zmije u šupama, pomoćnim objektima i prizemnim prostorijama pojedinih kuća. Naš sugrađanin Merim Karić uspio je snimiti a potom i ukloniti poskoka dugačkog 70 cm u blizini stambenog objekta u selu Seona. Prema riječima dežurnih u Hitnoj službi srebreničkog Doma zdravlja od maja mjeseca prijavljeno je desetak ugriza zmije. Uglavnom je riječ o punoljetnim osobama, kojima je pružena adekvatna ljekarska pomoć. Do sada, na sreću, nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

zmija obrada

merim obrada

Pojava zmija i poskoka u posljednjim danima česta je pojava. Iz Hitne službe srebreničkog Doma zdravlja upućuju apel građanima da budu maksimalno oprezni prilikom boravka u prirodi, ali i u domaćinstvima.

Stručnjaci kažu da je važno i kako se osoba ponaša odmah nakon ugriza. Bitno je što manje da se kreće, da srce ne cirkulira prebrzo krv po organizmu, da ga ne uhvati panika, i da pokuša iscijediti van što više otrova. Inače, poskok je najveća i najotrovnija zmija u Europi, a u svojim žlijezdama nosi i do 40 mg otrova.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI