Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Protivgradna odbrana spriječila velike štete jučer u Srebreniku

Područje grada Srebrenika jučer je zahvatilo jako nevrijeme, praćeno gradom i veoma jakom kišom. Posebna karakteristika ovih vremenskih prilika bili su gradonosni oblaci koji su prijetili da nanesu velike štete poljoprivrednim usjevima te imovini na području naše gradske zajednice.

Zahvaljujući djelovanju protivgradne odbrane, spriječene su veće štete koje su zabilježene u okolnim gradovima. Lansirne rampe su postavljene na šest lokacija koje su upotrijebljene u svrhu zaštite poljoprivrednih i drugih materijalnih dobara.

Obzirom da sistem nije u mogućnosti pružiti stopostotnu zaštitu, postoji mogućnost da su neki dijelovi djelimično pretrpili štetu od grada.

-“Osnovne koordinate i vrijeme ispaljenja protivgradnih raketa usmjeravao je Centar protivgradne zaštite za Bosnu i Hercegovinu iz Bosanske Gradiške, sa kojim Grad Srebrenik ima zaključen Ugovor o provođenju mjera protivgradne zaštite, te blagovremeno djelovanje u situacijama kada se procijeni da grad može izazvati velike štete na poljoprivredi i imovini naših sugrađana”, naveo je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Operativci na sistemu protivgradne odbrane su ispalili ukupno 10 protivgradnih raketa u gradonosne oblake, i to najviše sa pozicije Vrela (Špionica Gornja) – 5 raketa, te pozicija Gornji Čekanići, Gornji Srebrenik i Cage.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI