Utorak, 5 Decembra, 2023

Prvoj OŠ Srebrenik svečano uručen gusjeničar za savladavanje arhitektonskih barijera

U okviru programskih aktivnosti u oblasti inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovni system, Organizacija Save the Children, u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, danas je svečano uručila gusjeničar Prvoj osnovnoj školi u Srebreniku. Riječ je o pomagalu namijenjenom za savladavanje barijera/stepenica za djecu koja koriste invalidska kolica. U okviru ovog projekta, obrazovnim ustavama na području TK dodijelit će se 10 mobilnih gusjeničara, a isto toliko ovih specijalnih pomagala za djecu s posebnim potrebama dodijelit će se i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo. Ugovor o dodjeli donacije obrazovnim ustanovama na području TK ministru obrazovanja i nauke Zlatanu Muratoviću uručila je Aleksandra Babić Golubović, savjetnica za zagovaranje u Humanitarnoj organizaciji Save the children. Zahvalivši se na donaciji, minister Muratović je posebno naglasio da je Tuzlanski kanton lider u Federaciji BiH kada je u pitanju uključivanje djece s posebnim potrebama u sistem osnovnog obrazovanja.

Prema riječima Harisa Mehmedovića, direktora Prve osnovne škole Srebrenik, već ranije u ovoj školi su otklonjene arhitektonske barijere na glavnom ulazu i izgrađen specijalni mokri čvor prilagođen djeci s posebnim potrebama, a zahvaljujući donaciji mobilnog gusjeničara omogućit će im se nesmetano praćenje nastave i u kabinetima na spratu školske zgrade.

Donacijom 20 gusjeničara školama u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, Save the Children obilježava korak bliže u višegodišnjim naporima, zajedno s obrazovnim vlastima, ka omogućavanju pristupa obrazovanju bez prepreka za svu djecu u Bosni i Hercegovini.

U okviru programskih aktivnosti u oblasti inkluzije djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje, Save the Children je, u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, u ova dva kantona opremio 41odgojno-obrazovnu ustanovu s ciljem otklanjanja arhitektonskih i komunikacijskih barijera. Vrijednost doniranih gusjeničara, namijenjenih za savladavanje barijera/stepenica za djecu koja koriste kolica, iznosi 164.000 KM. –“Opremanjem obrazovnih ustanova neophodnom opremom za učešće djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnom procesu, doprinosi se stvaranju inkluzivnog okruženja, koje je podržavajuće za djecu”, istakla je Aleksandra Babić Golubović, savjetnica u organizaciji Save the children.

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI