Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaMAGAZINOstale vijestiRusima je ovo donedavno bilo nezamislivo: Na meti su njihovi gradovi uz...

Rusima je ovo donedavno bilo nezamislivo: Na meti su njihovi gradovi uz granicu

Lokalni dužnosnici u Belgorodu i drugim gradovima uz granicu tvrde da su meta sve češćih napada ukrajinskih snaga. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, ali je incidente nazvala “osvetom” i “ruskom karmom”.

Rat u Ukrajini je sve bliži Rusiji, što je nešto što zasigurno ruske vlasti nisu očekivale. U Belgorodu, ruskom gradu udaljenom od ukrajinske granice, sve se češće čuju eksplozije.   “U nedjelju su nas ponovno probudile eksplozije. Nikad ne znate tko puca, mi ili oni. Kada je počeo konflikt, čuli bismo kako rakete lansiraju prema Ukrajini. Ali sada nas gađaju. Zvuče drukčije”, rekao je trgovac Vladimir iz Belgoroda, piše The Guardian.

Građani su početkom godine počeli primjećivati da se broj ruskih stacioniranih vojnika nedaleko od njihovih domova polako počeo povećavati i to prije početka ruske invazije na Ukrajinu. Lokalni dužnosnici u Belgorodu i drugim gradovima uz granicu tvrde da su meta sve češćih napada ukrajinskih snaga. Ukrajina nije službeno preuzela odgovornost za napade, ali je incidente nazvala “osvetom” i “ruskom karmom”.

Protunapadi za koje Rusi vjeruju da su djelo Ukrajine počeli su kad su dva helikoptera raketirala skladište nafte u Belgorodu, što predstavlja novinu jer je bilo ranije nezamislivo da bi se rat mogao preliti na ruski teritorij. “Naravno da razgovaramo dosta o tome što se događa. Atmosfera u gradu pomalo je napeta. Život ide dalje, ali katkada to ne možemo ignorirati, kao kad nam je grad bio obavijen gustim dimom”, rekla je učiteljica Anna.

Samo ovog tjedna, dužnosnici u Belgorodu zabilježili su tri napada na grad. Guverner te regije Vjačeslav Gladkov utvrdio je da je u prošlotjednom napadu na jedan od manjih gradova ubijen ruski civil. Nemir kod građana izazvali su i nedavni vojni uspjesi Ukrajine jer su uspjeli ponovo zauzeti sela na sjeveru i sjeveroistoku Harkiva koja su bila pod kontrolom Rusije, te ih tako potisnuti prema granici koja je u blizini Belgoroda.

Izvještaji o tome da su buknula dva požara u zgradama Ministarstva obrane kao i šteta na ključnom željezničkom mostu dovela je do spekulacija o mogućim ukrajinskim saboterima na ruskom teritoriju, piše The Guardian.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari