Petak, 14 Juna, 2024

Srebrenik pod videonadzorom

Centar Srebrenika prekriven je video-nadzorom sa 15 HD kamera koje su postavljene na sve veće raskrsnice, ulaz i izlaz sa opštinskog područja na Ormanici i Previlama, a aktivnosti su sprovedene u sklopu projekta”Srebrenik – grad sigurnog odrastanja.

– Videonadzor smo uveli iz razloga povećanja sigurnosti i zaštite građana i imovine, prevencije u sprečavanju kriminalnih radnji, provođenja policijskih poslova radi rasvjetljavanja počinilaca prekršaja, odnosno krivičnih djela, kontrole saobraćaja u pokretu i mirovanju, kao i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, kazao je načelnik Općine Srebrenik, Nihad Omerović.

Radove na ovome projektu izvodila je domaća firma “AMD-Electronics”, sastavljena je od domaćih i mladih stručnjaka, koja postaje prepoznatljiva na tržištu iz ove oblasti.

– Drago nam je što smo u svom gradu dobili priliku da uradimo jedan ovakav projekat, koji treba da doprinese prije svega sigurnosti svih građana u Srebreniku, kazao je direktor ove firme Damir Dorić, koji je pojasnio tehničke karakteristike ovoga projekta.

– Dakle, postavljeno je 15 kamera sa vrhunskim kvalitetom slike, koja može snimati, zaustaviti i vraćati pregled snimka kada se auto kreće i više od 100km/h, gdje je moguće vidjeti boju auta i registarske tablice, što je posebno bitno. Svaka kamera je spojena optičkim kablom koje imaju “back up” napajanje i snimanje što znači da svaka kamera ima rezervnu memoriju. Također, ovaj projekat je u potpunosti zaštićen od hakovanja ili bilo koje druge sabotaže. Također, ni temperaturne razlike ne mogu da utiču na kvalitet snimanja i to od -40 do +50 stepeni, kazao je Damir Dorić, direktor ove kompanije.

– U narednom periodu Općina Srebrenik će nastojati da postavi dodatnih 17 kamera s kojima će se pokriti i ostale lokacije širom općine Srebrenik, kako bi imali što veću sigurnost naših građana, kazao je načelnik Omerović.

Nakon što je Općina Srebrenik zvanično preuzela ovaj projekat, predat je na korištenje Policijskoj stanici Srebrenik, čiji djelatnici prate i vrše nadzor nad njima.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI