Četvrtak, 9 Februara, 2023
NaslovnicaMAGAZINOstale vijestiSvjetske naslovnice o smrti nogometnog velikana

Svjetske naslovnice o smrti nogometnog velikana

Smrt brazilskog nogometnog virtuoza Peléa, u 82. godini, danas je na naslovnicama novina širom svijeta.

Guardian donosi sliku zvijezde koja sjedi na ramenima svojih suigrača i navijača nakon pobjede Brazila u finalu Svjetskog prvenstva 1970. u Mexico Cityju.

Richard Williams piše da je bio “igrač koji je svoje vještine darovao cijelom svijetu”.

Jedan od glavnih brazilskih listova, O Globo, štampao je neviđena četiri izdanja, s različitim naslovnicama koje obilježavaju različite tačke u Peléovoj karijeri. Naslov novina jednostavno glasi “Pelé Eterno” – na bosanskom „Vječni Pelé“

Španjolski El País kaže “Zbogom Peléu, ‘kralju’ nogometa” uz sliku te legendarne pobjede na Svjetskom prvenstvu 1970.

Francuski sportski dnevnik L’Équipe preuzima brazilske boje na svojim naslovnicama. Sa slikom mladog Peléa preko cijele stranice, u novinama piše “Bio je kralj”.

Mirror također donosi sliku Peléa koji slavi na Svjetskom prvenstvu 1970. i naziva ga “Najboljim”. List piše da “svijet slavi ‘božanstvenog’ genija koji je nogomet učinio lijepim”.

Francuski Libération donosi sliku Peléa na cijeloj stranici, uz poruku: “Brazilski mitski nogometaš i trostruki svjetski prvak preminuo je u četvrtak u dobi od 82 godine”.

Škotski Daily Record to naziva “Smrt legende”. List piše da je sportski svijet “u žalosti”, jer je umro jedini čovjek koji je tri puta podigao pehar Svjetskog prvenstva.

Konačno, Sun kaže da “Lineker, Mbappe odaju počast”  “kralju nogometa“ koji je preminuo.

federalna.ba/The Guardian

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari