Petak, 14 Juna, 2024

Svjetski dan borbe protiv korupcije: BiH najgora u regionu

korupcija

Ona je u najširem smislu svaki oblik zloupotrebe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava.
Međunarodni dan borbe protiv korupcije jedinstvena je prilika da se razmisli o njezinom štetnom uticajima i načinu sprječavanja.
Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije potpisana je 9. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku. Opća skupština UN-a rezolucijom je ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.
Rezolucija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije, te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije.
Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu.

BiH na 80. mjestu

2014. godine na listi od 175 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 80. mjestu, sa ocjenom 39 na skali od 0 do 100, što predstavlja pad u odnosu na prošlu godinu.
I izvještaji Evropske unije i relevantnih međunarodnih institucija takođe ukazuju na to da ne samo da nema nikakvog napretka u ovoj oblasti, već se BiH kreće u suprotnom pravcu, idući prema potpunom urušavanju institucija i njihovoj privatizaciji koju čine političke elite.
Kada je u pitanju region, odnosno zemlje bivše Jugoslavije, Slovenija je i dalje na najboljoj poziciji (39. mjesto, sa ocjenom 58), zatim slijede Hrvatska na 61. mjestu, sa ocjenom 48, te Makedonija (64. mjesto, sa ocjenom 45), Crna Gora (76. mjesto, i ocjena 42) i Srbija (na 78. mjestu sa ocjenom 41). Jedino se Kosovo nalazi iza BiH, na 110. mjestu, sa ocjenom 33.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti