Subota, 18 Maja, 2024

Večeras stiže rijedak nebeski spektakl: Sljedeći se očekuje tek za 14 godina

Rijedak nebeski spektakl obasjat će noćno nebo večeras, donoseći nam nezaboravan prizor koji će se ponoviti tek za 14 godina. Astronomi su istaknuli da se ovakva pojava dogodila posljednji put 2018. godine, a sljedeću priliku za promatranje imat ćemo tek 2037. godine.

Naime, u noći na 1. august, pojavit će se prvi supermjesec u augustu, a samo 30 dana kasnije, drugi pun mjesec, poznat kao “plavi mjesec”.

Ono što čini ovaj spektakl još zanimljivijim je da će u istoj noći na nebu biti vidljivi i planete Merkur i Mars, što se rijetko događa. Ovaj spoj supermjeseca i vidljivosti planeta bit će pravi užitak za zaljubljenike u astronomiju i nebeske pojave.

Ako nas vrijeme posluži i nebo bude bez oblaka, ova nezaboravna pojava omogućit će promatračima da golim okom vide detalje s površine mjeseca, kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave.

Za potpuni užitak u promatranju, bit će dovoljno odmaknuti se od gradskih svjetala i podignuti pogled prema nebu. Oni koji se nađu u prirodi, daleko od javne rasvjete, bit će iznenađeni koliko će dobro moći vidjeti prirodu koju osvjetljava blistava mjesečina.

Stoga, onačite datum u kalendaru i pripremite se za nezaboravan noćni spektakl kada će nas nebeske pojave oduševiti svojom ljepotom i rijetkošću.

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI