Nedjelja, 24 Septembra, 2023

1.mart Dan nezavisnosti BiH obilježen i na području općine Srebrenik

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u prisustvu boračkih organizacija, vjerskih zajednica, javnog, privrednog i kulturnog života općine Srebrenik, danas je i na području ove općine obilježen 1.mart Dan nezavisnosti BiH. Referat u povodu jednog od najznačajnijih historijskih datuma za Bosnu i Hercegovinu podnio je načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović naglasivši:

“Na današnji dan 1.marta Bosna i Hercegovina slavi svoj veliki praznik Dan nezavisnosti, simbol slobode, dostojanstva i postojanja. Jednom izgubljenu nezavisnost države teško stiču, a Bosni i Hercegovini je trebalo 529 godina da je ponovo osigura 1992. godine. Građanskim referendumom koji je sproveden 28.februara i 1.marta 1992. godine obnovljena je nezavisnost Bosne i Hercegovine. Mi danas zasigurno ne bi posjedovali svoju domovinu, ne bi bili ono što jesmo da smo tada u ime lažne sigurnosti i lažne borbe za krnju, ex-Jugoslaviju izabrali potčinjavanje , a potom zasigurno bili živi štitovi ili borci u prvim redovima za velikodržavne interese hegemonističkih susjeda. Uspješnim otporom naših građana, naših hrabrih boraca i zalaganjem za multietničku, demokratsku državu ravnopravnih naroda Bosna i Hercegovina je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. 1.mart priznat od Evropske zajednice predstavlja simbol principijelnog stava da se odupre velikodržavnim pretenzijama na Bosnu i Hercegovinu. U današnjim vremenima svoje lične interese trebamo podrediti interesima države i društva u kojem živimo. Svi mi koji ovu zemlju vidimo kao svoju jedinu domovinu, zemlju u kojoj ćemo biti tretirani kao istinski i ravnopravni građani trebamo se ujediniti u demokratskoj borbi za njeno jačanje i izgradnji njene stabilnosti. Političkim i demokratskim sredstvima pružiti aktivan otpor svima onima koji rade na unutrašnjoj destabilizaciji zemlje!”- istakao je Omerović uputivši čestitke svim građanima općine Srebrenik u povodu 1.marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanu sjednicu OV Srebrenik prigodnim kulturno-zabavnim programom uveličali su učenici MSŠ Srebrenik pjesmama i recitalima posvećenim Bosni i Hercegovini, a u znak sjećanja na one koji su za odbranu domovine položili svoje živote delegacije boračkih udruženja, općinskih vlasti i vjerskih zajednica upriličili su i svečano polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine i Spomen-kosturnici borcima palim u NOR-u 1941.-1945. godine.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti