Ponedjeljak, 6 Maja, 2024

Na lokalitetu planinarskog doma “Lipici” u Srebreniku, upriličeno je prvo druženje ratnih načelnika i predsjednika ratnih predsjedništava,općina Sjeveroistocne Bosne

Na lokalitetu planinarskog doma “Lipici” u Srebreniku je upriličeno prvo druženje ratnih načelnika i predsjednika ratnih predsjedništava općina Sjeveroistocne Bosne. Uz evociranje uspomena na dane organizovanja civilnog života,ali i obezbjedjenja logističke potpore za odbranu BiH u ratnim uslovima,bila je ovo i prilika da se ukaže još jednom na značaj svega onog što je u tom periodu 1992-1995. značilo u smislu funkcionisanja javnog života.

Kako su u svom obraćanju istakli Mehmed Bajraktarević (ratni načelnik općine Srebrenik) Selim Bešlagic (ratni načelnik općine Tuzla) i Šemsudin Sakovic (predsjednik ratnog predsjedništva općine Brčko) obzirom da je u BiH svako malo na sceni revidiranje i falsifikovanje istorije potrebno je učinti sve kako se neke stvari i činjenice ne bi pogrešno tumačile ili potpuno zanemarile.

I dvadest pet godina nakon rata vrlo često pogrešno se prezentiraju neke činjenice i sa drugog aspekta govori o  dogadjajima u tom periodu.  Na sastanku u Srebreniku pokrenuta je i inicijativa da se pristupi izradi jedne publikacije u kojoj će i sa adekvatnim vremenskim otklonom,fotografijom ,dokumentima i živim svjedočenjima direktnih sudionika, obradjen biti period 1992-1995.godina. Bez obzira iz kojih političkih partija dolaze jedini cilj i tada i sada u ovom periodu svima njima je prosperiretna i evropska BiH,poruka je sa sastanka ratnih načelnika općina Sjeverostocne Bosne odrzanog u Srebreniku.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI