Petak, 19 Aprila, 2024

Banke u RS prijavile 92 klijenta zbog sumnje na pranje novca

Banke u Republici Srpskoj prijavile su u prvom polugodištu Finansijsko obavještajnom odjeljenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 92 klijenta zbog sumnje na pranje novca.

U prvih šest mjeseci ove godine banke su prijavile ukupno 44 sumnjive transakcije na pranje novca “teške” 8,1 milion КM.

To je čak 31 sumnjiva transakcija više u odnosu na isti period 2022. godine, dok je ukupna vrijednost prijavljenih sumnjivih transakcija veća za 5,2 miliona КM.

U odnosu na prošlu godinu povećan je i broj prijavljenih sumnjivih klijenata i to za 22, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

„Na osnovu dostavljenih izvještaja o gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30 hiljada КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvom polugodištu 2023. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 64.974 transakcija u vrijednosti od 5,55 milijardi КM“, navodi se u izvještaju.

U odnosu na isti period 2022. godine broj prijavljenih transakcija povećan je za 6,7 odsto, a ukupna vrijednost prijavljenih transakcija za 11,8 odsto.

U ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za finansiranje terorističkih aktivnosti.

U izvještaju Agencije za bankarstvo je navedeno i da u prvom polugodištu 2023. mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti.

IZVOR:CAPITAL.BA

www.capital.ba

VIJESTI

BIZNIS vijesti