Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Do kraja godine početak rada Općinskog suda u Srebreniku

U cilju stvaranja uslova za početak rada Općinskog suda u Srebreniku, na današnjem sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Srebrenik usuglašen je tekst Protokola o regulisanju međusobnih obaveza između Ministarstva pravosuđa i uprave TK i Općine Srebrenik.

Kako je rečeno, nakon zvaničnog potpisivanja ovog protokola uslijedit će njegova provedba, a krajnji cilj je da do kraja ove godine Sud i zvanično počne sa radom.
„Vlada Tuzlanskog kantona je u Budžetu za 2017.godinu planirala sredstva za plate uposlenika ovog suda u četvrtom kvartalu ove godine i to samo po sebi pokazuje našu ozbiljnost i orijentiranost implementaciji ovog projekta” rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Protokolom su definisane obaveze budućih potpisnika, a to je kupovina dijela zgrade i garažnog prostora u Srebreniku, rekonstrukcija i adaptacija zgrade u kojoj će biti smješten Sud, te nabavka neophodne opreme za početak rada Općinskog suda u Srebreniku. Također je predviđeno da Vlada Tuzlanskog kantona i Općina Srebrenik zajednički sufinansiraju rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u omjeru 60:40% u korist Kantonalne vlade, a Vlada će nakon rekonstrukcije obezbijediti i dodatnih 50.000 KM za nabavku neophodne opreme za rad.

„U nematerijalnom smislu ovo je za Srebrenik najznačajniji projekat u 2017.godini”, istakao je načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.
Obzirom da su sva pitanja u vezi sa protokolom usaglašena, premijer Gutić je rekao da bi se čin potpisivanja mogao očekivati najkasnije do kraja naredne sedmice.

Ovaj sastanak delegacija su iskoristile kako bi se razgovaralo i o realizaciji drugih projekata i podrške koju Srebrenik može od Vlade Tuzlanskog kantona očekivati tokom ove godine.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI